Gerçekleşen dijital konferansta Halıcı Grup CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı’nın vurguladığı noktalar şu şekildeydi;
Covid Dijital Dönüşüm Sürecini Nasıl Etkiledi?
“Covid bize dijital dönüşümün gerekliliğini gösterdi. Bu süreçte bir çok işletmenin ve kişinin şunu anladığına inanıyorum; endüstrinin haberleşemeden, IT’ye kadar her türlü teknolojiyi kullanabiliyor olması, hatta bunları geliştiriyor olması gerekir. Ve her türlü teknolojinin birleşmesi endüstri için önemli bir olay. Böylelikle asıl amaç olan ilerlemeyi görebiliriz.”
“Dijital dönüşüm bir seçim değil şarttır. Covid bizim belki de 5-10 yılda anlayacağımız şeyleri bize 3 ayda anlattı. Bu süreç sonrasında Türkiye dijital dönüşümü artık anlamaya başladı. Ancak bu dönüşüme nasıl geçeceğimizle ilgili şüpheci bir durum da söz konusudur.”
“Dijital dönüşümün sadece iş yaşantısına değil hayatın her alana girmesi gerekmektedir. Aynı teknoloji sanatta da, kamuda da, birçok iş alanında da, fuarcılıkta da kullanabilir. Dijital dönüşümü benimseyebilmemiz için bir firmanın bu dönüşme geçmesi yeterli değil, kamu, eğitim sektörü, özel sektör gibi bütün sektörlerin dönüşüme geçmesi gerekmekte.”
Fuarcılık Sektörü Her Zaman Var Olacak
“Fuarcılık sektörü de başlangıçtan bu güne değişmekte ve daha da değişecek. Fuarcılık yok olacak bir sektör değil, her zaman var olacaklar çünkü her zaman bir konsepti ilgili yetkilerle görüşme isteği devam edecek. Fuarcılık sektörü insanlara bu imkanı sağlıyor. Her zaman için yüz yüze görüşmek bir ihtiyaç, bu nedenle fuarcılık sektörü her zaman var olacak bir olgudur. Yalnızca evrilerek ilerleyecektir.”
“Fuar firmaları farklılık yaratmak zorundadır. Hangi iş kolu olursa olsun bir farklılık yaratmazsanız müşterinin karşısında bir yer edinemezsiniz. “
Pandemi Dönemi Sonrası Fuarcılık Nasıl Değişecek?
“Pandemi dönemi sonrası dokunup, sohbet edeceğimiz fuar şekline döneceğiz. Bu insanın ihtiyacıdır. İnsanlar değişmiyor, duygular değişmez ve bu nedenle sosyal bir varlık olarak sosyal mesafenin korunmadığı bir yapıya döneceğiz. Yalnız dijital bir dönüşüme girilecek. Pandemi sonrasında dijital ile desteklenen fiziki fuarlar var olacak.”
Hannover Fairs Turkey Bilgi Teknolojileri, Dijitalizasyon Projeleri ve Veri Yönetimi Direktörü Cihan Keser’in altını çizdiği konular ise şu şekildeydi:
Dijital Dönüşümde Fuarcılık ve Hannover Messe
“Dijital dönüşümün farkında olmazsak bu endüstrüde var olamayız. Hannover Fairs olarak biz şimdiye kadar bunun bilincinde olarak ilerledik. Buna bağlı olarak yapay zeka tabanlı eşleşme uygulamaları olan B2B Matchmaking projeleri ve daha bir çok geliştirdik. Yıllarca dijital dönüşümün işlerimizi nasıl etkileyeceğinin her zaman farkında olduk.”
“Teknoloji yıllar içinde çok hızlı ilerlemeye başladı. Dijital dönüşümün, yıkıcı teknolojilerin karşısında savaşmak baltalamak yerine destek olup işimizi ona göre evrimleştirmeliyiz aksi takdirde ayakta kalmak zor. Fuarcılıkta da ona göre planlar yapıyor ve adımlar atıyoruz.”
“Ana amacımız yüksek teknolojiyi kullanarak ziyaretçilerin fuardan aldığı verimi ve zevki arttırmak buna yönelik adımlar atmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar internet televizyonundan mobil uygulamalara kadar birçok proje yaptık.”
Ödüllü Mobil Uygulama
“Mobil uygulamamızla 2 ödül aldık. Bu uygulama ile ziyaretçilere kapalı alanda konum bazlı lokasyon imkanları sunduk, katılımcılara da konum bazlı pazarlama imkanı sunmuş olduk."
Hannover Messe Dijital Projeleri
Bir başka gelecek projemiz ise katılımcıların fuar alanlarına getiremedikleri ürünleri sunmalarına yardımcı olmak ve bu ürünleri de ziyaretçilerle buluşturabilmek üzerinde geliştirdiğimiz bir proje. AR ile beraber fuar alanına katımcıların getiremedikleri ya da prototipini getirdikleri ürünlerin detaylı videolarına ve daha ayrıntılı bilgilere mobil uygulamamızdan erişebilecekler.”
“Pandemi süreci her kesin teknoloji kullanımını arttırdı. Teknolojiyi yaşantımıza ne kadar çok adapte edersek o kadar tüketebiliyor duruma geleceğiz. Bu nedenle teknolojiye adapte olmak zorundayız.”
“Hannover Fairs olarak bu adaptasyonu benimsiyor ve her şeyi mobile indirgemeye çalışıyoruz. Şuan ki mobil uygulamamız sayesinde fuar giriş kaydı oluşturma, fuar girişi yapma, kartvizit alış verişi yapma ve daha bir çok şey mobil üzerinden yapılabiliyor.”
5G ile Hayatımızda Neler Değişecek?
“5G hayatımızda çok fazla şey değiştirecek. Ama özet geçmek gerekirse çok yüksek hızlarda internet erişimine sahip olacağız, bu çoğu uygulamamızın çok daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacak. Anı zamanda gecikme hızı oranları minimuma düşecek, dolayısıyla endüstriyel otomasyon tarafında da hız oranları düştükçe fabrikaların bantlarındaki üretim kapasitesi bile artabilecek. Bu anlamda 5G’nin imalat sanayimize getireceği katkılarda küçümsenmeyecek derecede önemli. Ve teknoloji tarafından baktığımızda konum hassasiyeti cm boyutlarına bile inebilecek. Bu da tüm endüstriye ve bizim projelerimize de yansıyacak.”
Gelecekte Fuarcılık Nasıl Olacak?
“ İşi iki boyuta ayırabiliriz. Biri dijital etkinliklerin evrileceği nokta, 2022 ile artılrılmış gerçeklik uygulamaları hayatımıza girmeye başlarsa fuarcılık sektörü olarak ona ayak uydurmamız gerekecek.
İşin diğer kısmı dokunmak, tokalaşmak, çünkü fiziksel iletişim bitmeyecek. Hatta pandemiden sonra firmaların buna yönelik isteği de daha çok artacak.
Organizatörlerin yapması gereken bu fiziki fuarların hibrid yapı haline gelmesi. Fiziki fuarlarda eksik olan yerler dijital alanda tamamlanmalıdır.
Fuar sektörü olarak diğer sektörler için marketplaceler yaratmak zorundayız, bu sayede sektörlere hizmet fuar zamanıyla sınırlı kalmayacak. Fuar dışı da destek sağlamaya devam edeceğiz. “
Connection Days
Hannover Messe 25 Haziran’da oluşturdukları yeni dijital etkinlik platformu Connection Days üzerinden Industrial Digitalization Conference isimli Endüstrü 4.0 üzerine bir etkinlik planlıyor. Bu konuda Cihar Keser’in aktardığı bilgiler de şu şekildedir:
“Yeni bir dijital etkinlik platformu oluşturduk ve buna Connection Days adını verdik Bu platform üzerinde ilk olarak da Türkiye’nin ilk endüstriyel dijital dönüşüm odaklı dijital konferansını organize edeceğiz. “
“Platform içerisinde geliştirdiklerimizi insanlarla kademe kademe paylaşacağız. Şu an için 25 Haziran’da gerçekleştireceğimiz bu etkinlikte bu platformdaki bütün özellikleri bir anda sunmayacağız, henüz çok karmaşık teknolojiler olmayacak, çünkü ilk baştaki amacımız esas amaçtan sapmamak, amaç ise doğru alıcı ile doğru satıcıyı bulşturmak.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı