Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Fakat sektör hala tam olarak yeni yönetmeliğin neler getireceğini bilmiyor. Sektörde yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihinin yeniden erteleneceği beklentisi hakim…
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin yürürlüğe girme tarihinin yılbaşına kadar erteleneceği yönünde duyumlar aldıklarını belirtti.
“SEKTÖR YENİ YÖNETMELİĞE HAZIR DEĞİL”
Bendeş, sektörün bu yeni yönetmeliğe hazır olmadığını söyleyerek, “Zaten sektör çok durgun, konut satışları düştü, proje sayısı gittikçe azaldı. Yönetmelik bu haliyle ciddi sıkıntılar yaratır” dedi.
Orta ölçekli müteahhitler bu yönetmelikten çok ciddi etkileneceğine vurgu yapan Bendeş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle İzmir bazında baktığımızda büyük ölçekli müteahhitimiz yok. Eğimli arazilerde bodrum katlar yapılamayacak. Eğimli arazilerde kottan kat kazanamayacak. Dört kata asansör zorunluluğu geldi. Bu da artı maliyet getirecek. Buna benzer bahçe mesafeleriyle, çekmelerle ilgili birçok sıkıntılar ortaya çıkacak. Yönetmelikle ilgili her belediye içerisinde anlaşmazlıklar olacak. Uzun süre bu anlaşmazlıklar giderilemeyecek. Yönetmeliğin daha farkında olmadığımız bizi zedeleyen ve bu da mı vardı diyeceğimiz birtakım maddeleri var. Uygulamaya geçtiğinde göreceğiz. Dolayısıyla bu yönetmelik bu haliyle bugün ya da üç ay sonra girdiğinde sektör çok ciddi sıkıntıya girer. Ben her zaman şu çözüm önerisini sunuyorum: Büyükşehir Belediyelerine diyorum ki, planlarınızı yapın, plan notlarınızı koyun, yönetmeliğinizi çıkarın. O zaman biz etkilenmeyiz. Maalesef bütün büyükşehir belediyelerinde şu anda ne plan yapılıyor ne plan notları ne de yönetmelik var. Dolayısıyla tüm Türkiye için bir tek yönetmelik olacak. Türkiye’nin her coğrafi şartı aynı değil ki. Olmaması gereken bir durumdayız ama biraz tembellik var ruhumuzda biraz da bezginlik. Durmadan yönetmeliğin değişmesi, çalışan arkadaşları da etkiliyor. Yönetmelik çıkaracağız ama nasıl olsa değişecek diye bakılıyor. Tamamen netleşsin ondan sonra bakarız durumu var.”
DEMİR FİYATLARI YÜZDE YÜZE YAKIN ZAMLANDI
İnşaat sektöründe girdi maliyetlerinin de arttığına değinen Bendeş, “En önemli girdi maliyetlerinde olan demir fiyatları ciddi oranda zamlandı. Geçen yıl 1300-1400 lira arasında olan demir fiyatları bu yıl 2400 liraya yaklaştı. Müteahhit bu farkı yansıtmak zorunda. Alım gücü zayıfladığı için herkes alışverişlerinden kısmaya başladı. Domino taşı etkisi gösteriyor ve bütün ekonomi bundan etkileniyor. Dolayısıyla satışlar azaldığı için müteahhit de yeni yatırıma giremiyor” dedi.
İnşaat sektöründe durgunluk olduğunu dile getiren Bendeş konuşmasını şöyle tamamladı: “Dışarıdan yatırım şu an çok az. Bir tek Arap ülkelerinden yatırım geliyorsa geliyor. Dolayısıyla toplu alımlar azaldı. İstanbul’da satışlar çok durmuş durumda. İzmir’de zaten satışlar az. 100 tane konut yapılıyorsa 20 tanesi satılıyor. Konut satışlarının düşmesinde en önemli etken olarak vatandaşın alım gücünün azalması söylenebilir. Kredi faizleri hala yüksek. Kişi kredinin yüzde 25’ini peşin yatırdı diyelim daha sonra ödemeleri çok yüksek geliyor.
Haber: NİHAL ÖZKEN
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı