10.082,10 TRY BIST 100 BIST 100
35,83 USD USD USD
4,97 CNY CNY CNY
37,21 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,09 TRY Faiz Faiz
77,25 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,42 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,30 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
105,78 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
339,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.223,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yeni Enerji Formları Üretmede Çin ve Türkiye İşbirliği

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Xiaoning Wang, Çin'in ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılması için enerji tedarikini güvence altına alması gerektiğini, bu anlamda Türkiye ve Çin'in bir çok ortak noktaya sahip olduğunu belirtti.

Yeni Enerji Formları Üretmede Çin ve Türkiye İşbirliği

     Koç Üniversitesi ile Çin'in Fudan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ''Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi'' başlıklı konferansta konuşan Xiaoning Wang, İstanbul ve Pekin arasında doğrudan uçuşların olduğunu anımsattı.
     Son yıllarda Türkiye ve Çin'in daha da yakınlaştığını aktaran Xiaoning Wang, siyasi anlamda Türk liderlere büyük bir güven duyduklarını dile getirdi.
     Çin'in gayri safi milli hasılasının (GSMH) 2020'de 2'ye katlanacağını vurgulayan Xiaoning Wang, bunun Çin'in daha fazla kentleşeceği ve daha fazla sanayileşeceği anlamına geldiğini ifade etti.
     Çin'in önemli bir ihracatçı ve enerji ithalatçısı olduğuna dikkati çeken Xiaoning Wang, enerji alanında yeni dinamiklerle karşı karşıya olduklarını söyledi.
     Çin'in ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılması için enerji tedarikini güvence altına alması gerektiğine işaret eden Xiaoning Wang, şunları kaydetti:
     ''Bunu eski yöntemlerle yapamayacağımızın farkındayız. Hem iç pazarda hem dış pazarda çoklu bir model içinde bu sürdürülebilirliği güvence altına almalıyız. Bütün bu farklı alanlardaki çalışmaları, iş planlarını, pazar liderleriyle yapacağız. Türkiye ve Çin bu anlamda bir çok ortak noktaya sahip. Çin çok hızlı büyüyen bir ekonomi. Türkiye de aynı süreci yaşıyor.
     İki ülke birbirini hemen hemen sosyal ve ekonomik gelişim açısından her alanda iki yakın ortak olarak konumlandırmış durumda. Biz inanıyoruz ki bu alanlardaki stratejik ortaklık iki ülkenin birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. Türkiye doğalgaz ya da petrol açısından zengin bir ülke değil. Çin'de bir ölçeğe kadar rezervler var, ama yeterli değil. Birlikte çok şey başarabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle Ar-Ge alanında, yeni enerji formları üretmede ortak adımlar atılabileceği belli.''
   
     ''Çin ve Türkiye işbirliği kaçınılmaz''
   
     Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da, enerji konusunda Çin'in şu an dünyanın en önemli ülkesi olduğunu vurguladı. Son parametrelere göre 2025 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olmaya hazırlanan Çin'e karşı büyük bir ilgi duyduklarını ve her alanda Çin ile ekonomik ve akademik işbirliklerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten İnan, Türkiye ile Çin'in beraber çalışmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
     İki ülke için de enerji konusunun çok önemli olduğunu anlatan İnan, ''Çin'den gelen akademisyenler, enerji sektörünün büyük oyuncularının yöneticileri ve sivil toplum örgütleri ile enerji teknolojileri ve yatırım fırsatlarını ele aldık. Geleceğin liderlerini yetiştirmek için sürdürülebilirliğe önem vererek, gezegenimizin ve halkımızın yaşamlarını geliştirmeye kararlıyız. Bu da ancak üniversite ve sanayi işbirliği ile geliştirilen ortak projelerle hayata geçecektir'' diye konuştu.
   
     ''Yüzde 60 varan enerji tasarrufu sağlıyoruz''
   
     Fudan Üniversitesi Yeni Enerji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yang Zhong ise, enstitülerinde multi-disipliner bir çalışma yapısı bulunduğunu ifade etti. Yang Zhong, fizik, kimya, biyoloji ve malzeme bilimi departmanlarından oluşan araştırma ekipleriyle, yüksek performanslı enerji depolama üniteleri, güneş enerjisi, fosil yakıt ve biyokütle enerjileri ile enerji tasarrufu projeleri üzerine çalıştıklarını anlattı.
     Zhong, ''Çin'deki çeşitli endüstrilerle yaptığımız işbirliği, bu yeni teknolojilerin hem uygulanması hem de bilimsel ve teknik inovasyonların daha geniş kullanımı için imkan sağlıyor. Yaptığımız araştırmaların sonucunda yüzde 40'lara ve 60'lara varan enerji tasarrufları elde ediyoruz. Bu tür çalışmalar, üniversitelerin hem ekonomi hem de sanayi için bir katma değer yaratmasını sağlıyor'' şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ve Mısır arasında ticaret hacmi 2025'te 10 milyar dolara ulaşacak

28 Ocak 2025 Salı

Türkiye ve Suriye ticaret ilişkilerinde yeni dönem başlıyor

24 Ocak 2025 Cuma

AB elektrik üretiminde güneş enerjisi kömürü geride bıraktı

23 Ocak 2025 Perşembe

Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan ikinci kez çekildi

23 Ocak 2025 Perşembe

Türkiye'yi yasa boğan otel yangını

22 Ocak 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun