Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin yüzde 30 zamla nette 5 bin 500 TL olduğunu söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce
yaptığı açıklamalarda çalışanları enflasyona karşı koruyacakları mesajını vermişti. Asgari Ücret Tespit Komisyon toplantısı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, net rakam telaffuz edilmediğini ancak enflasyonun
altında bir artışın kabul edilemez olduğunu söylemişti.
1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde asgari ücret yüzde 25 zam yapıldı. Net asgari ücret 5 bin 500 TL.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücretin açıklanacağı toplantıda ilk sözü alan isim oldu. Bilgin, çalışanların ücretlerinden asgari ücret kadar vergi indirimi uygulamasının devam edeceğini belirtti.
Bilgin'in ardından TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol konuştu. Akkol, asgari ücretin taban ücret olduğunu, ortalama ücret olmadığını belirtti. Akkol, ara zammın üçlü mutabakatla belirlendiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu.
Erdoğan'ın öne çıkan sözleri şunlar oldu:
Enflasyon sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunudur. Enflasyon rakamları ülkemizde elbette farklı tezahür etmektedir. Fiyat artışlarının insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır. Asıl önceliğimizi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne veriyoruz.
Fahiş fiyat sorunlarını asla görmezden gelmedik. Üretimi destekleyerek, çarkların durmasına, istihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Hedefimiz çalışanları hayat pahalılığına karşı desteklemektir.
Yılbaşında asgari ücrete tarihi bir zam yapmıştık. Aralık-Ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun artışın yetersiz kalmasına yol açtığını tespit ettik.
Alım gücünün düşmesiyle gündeme gelmişti
Enflasyon ve alım gücünün düşmesi üzerine gündeme gelen asgari ücrete ara zam çalışmalarında sona gelinmişti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Perşembe günü ilk toplantısını yapmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çalışmaların Cuma günü tamamlanacağını belirtmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.
Bilgin, konuya ilişkin yaptığı ilk konuşmada "Asgari ücret için hep normal, zamanında artacak demiştim ama gelinen noktada enflasyon nedeniyle yeniden belirlememiz gerekiyor. Enflasyon gelir dağılımını bozuyor. Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet tedbirleri devreye girmektedir. Enflasyonun emekçiler üstündeki baskısını kaldıracağız. Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.
Türk-İş 6 bin 391 liraya işaret etti
Türk-İş Başkanı Ergun Atalay komisyonun ilk toplantısında, "Son 5 aydır enflasyondaki yüksek artıştan kaynaklı bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrete Ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ayda bu zam eridi. Dar gelirliler ülkede en çok sıkıntıyı çeken kesim. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde dar ve sabit gelirliye nefes aldıran bir artış olması" diye konuştu.
Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
Asgari ücretin 6 bin 391 lira olan açlık sınırının altında kalmamasını teklif ettiklerini belirten Irgat, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik."
Yönetmelik değişti
Asgari ücret görüşmelerinin ardından alınan ara zammın hemen geçerli olabilmesi için de yönetmelik değişikliği yapıldı.
Buna göre, yönetmeliğin 11’inci maddesi'nde "Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer" şeklinde değişiklik yapıldı.
Asgari ücretlilerin oranı arttı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine ülkede asgari ücretle çalışanların oranı son beş yılda sürekli artış gösterdi. 2017 yılında yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı 2021 yılına gelindiğinde yüzde 48'e ulaştı.
Bununla birlikte sosyal güvenlik ve çalışma yaşamı uzmanları maaş aralığı olarak asgari ücretin yüzde 10 üstünde çalışanların da bu orana eklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda olanlar eklendiğinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 57'lere çıkıyor.
Asgari ücretle çalışan kadın sayısı erkeklerin çok gerisinde
SGK verilerine göre, kadın çalışanlar kamuda asgari ücretle çalışanların yalnız yüzde 1,47'sini, özel sektörde çalışanların ise yüzde 30,8'ini oluşturuyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı