Frankfurt'ta konuşan Yellen, stratejik sanayilerde, çelik sektörü dahil, Çin'in hakimiyetini önlemek için stratejik ve birleşik bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı. Bu durumun, ABD ve Avrupa'daki üreticiler için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
G7 maliye bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde Yellen, Çin'in temiz enerji sektörlerinde hakimiyet kurma çabalarına duyulan geniş çaplı endişeyi dile getirdi. Çin'in politikalarına karşı grup olarak verilecek bir yanıtın önemini vurgulayarak, aksi takdirde Batı'daki kritik sanayilerin tehlikeye girebileceğini söyledi. Yellen, "Çin'in sanayi politikası uzak gibi görünebilir, ancak stratejik ve birleşik bir şekilde yanıt vermezsek hem bizim ülkelerimizde hem de dünya genelinde işletmelerin ömrü riske girebilir," dedi.
Bu birlik çağrısı, Biden yönetiminin Çin mallarına yönelik keskin tarifeler uygulamaya başlamasının ardından geldi. Bu önlemler, küresel talebi önemli ölçüde aşan ve adil rekabeti baltalayan Çin'den gelen ucuz ihracat akışını sınırlamayı amaçlıyor.
Yellen'ın yorumları, ABD ve Avrupa firmalarını haksız ekonomik uygulamalardan koruma ve sadece Çin içinde değil, küresel olarak temiz enerji endüstrilerinin gelişimini destekleme konularındaki daha geniş tartışmaların bir parçasıydı. Yellen, bu tür eylemlerin sadece ekonomik denge için değil, aynı zamanda dünya çapında sağlıklı teknoloji ve imalat sektörlerini teşvik etmek için de şart olduğunu belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı