Metalurji şirketlerinden yüksek fiyatlar ile teklifler sürerken fiili işlemlerde yani satış aşamasında aynı düzeye ulaşmıyor. Alıcıyı bulanlar pazarlıkta arz talep dengesinin zayıflığı sebebi ile çaresizce fiyat kırabiliyor.
SteelRadar analistleri fiyatların Ocak-Şubat teslimatlarında zirveye ulaşacağına inansa da talebin yetersizliği ile yeniden düşüşe geçebileceğini düşünüyor.
Türkiye yassı çelik piyasalarında da enerji maliyetleri ve küresel düzeyde fiyat rekabetinde bu yıl zor bir dönem geçirdi. Piyasalardaki çelik ürünlerinin tümüne talep azalınca fiyatları dik tutmakta güçlü çeken Metalurji şirketleri 2024 yılına daha umutlu bakıyor. Enflasyon ile ilgili atılan adımların etkilerinin 2023 ilk çeyreğinde hissedilmeye başlanacağı düşünülüyor. Yassı çelik piyasalarında üreticiler sıcak haddelenmiş rulo sac için geçtiğimiz aylarda 610$’a kadar ihracat teklifleri vermiş iç piyasa fabrika çıkış fiyatları 630$’a kadar düşmüştü. Ancak son haftalarda küresel düzeydeki iyileşmeler ve fiyat artışlar Türk üreticilerinde elini güçlendirdi. Fabrika çıkış fiyatları iç piyasa için 670$’a kadar yükseldi. İhracat rakamları ise 650-665$ aralığında ilerliyor.
27 Kasım TÜRKİYE İÇ HRC PİYASA FABRİKA ÇIKIŞI FİYATLARI
EGE BÖLGESİ ÜRETİCİSİ 660-665$ (Ocak-Şubat teslim) (+5$)
MARMARA BÖLGESİ ÜRETİCİSİ 665-670$ (Şubat teslim) (0,00)
İSKENDERUN BÖLGESİ ÜRETİCİSİ 660-665$ (0,00)
KARADENİZ BÖLGESİ ÜRETİCİSİ 660$ (Ocak-Şubat teslim) (0,00)
27 Kasım TÜRKİYE HRC İÇ PİYASA SPOT (TÜCCAR) FİYATLARI
Ege Bölgesi 700-710$ (+10$)
Marmara Bölgesi 690-700$(+5$)
İskenderun Bölgesi 680-690$(0,00)
Küresel yassı çelik pazarında neler yaşanmıştı?
Çin’in sıcak haddelenmiş çelik ihracat fiyatlarında yaklaşık bir aydır istikrarlı bir şekilde fiyat artırması piyasaya hız kazandırarak fiyatların dipten döndüğünün sinyalini verdi. Ancak bu artışın sebebi yassı çeliğe duyulan yoğun talep değil, ham madde fiyatlarındaki keskin artış olduğu yönünde yorumlandı.
Çin hükümetinin sürekli olarak ekonomiyi desteklemeye ve kalkınmaya yönelik yardım sözleri vermesi ve bunu yayın organları ile dağıtması küresel çelik pazarında fiyatlar için olumlu bir izlenim yaratıyor. Ama tüm bunları bir deneme ve destekleme metodu olarak gören piyasa uzmanları da var. Piyasanın büyük çoğunluğu, tüketimdeki gerçek artışın talebe yansıma süresinin ‘2023 yılının ikinci çeyreğini bulacağını düşünüyor’.
ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) ile 3 Büyük otomobil üreticisi Ford, General Motors (GM) ve Stellantis arasındaki geçici anlaşmalar, daha önce grevde olan tesislerden gelen talebin artmasına neden olmuştu. ABD yassı çelik pazarında da daha yüksek fiyatlar konuşulmaya ve teklif edilmeye başlandı.
Avrupa ülkelerinde ise fiyatlar dibi gördükten sonra faiz artışlarının da desteklemesi ve ABD’deki grevlerin son bulması otomobil üreticilerinin yeniden üretim için işin başına geçmesi sonrasında üç haftadır üst üste artış yaşıyor. Tüm bu gelişmelerde Asya pazarındaki koşulları iyileştirdi.
2024 için küresel çelik piyasalarının tamamı umudunu ve iyileşmelerin kademe kademe artacağını umut ederek olumlu bir resim çiziyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı