Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her ay hazırlanan ve sektörün yakından takip ettiği rapor açıklandı. Buna göre, yabancılara konut satışları 2015 yılının ilk on ayında 18.428 daire olarak gerçekleşti En çok konut satılan il 5.813 daire ile İstanbul oldu. İkinci sırada 5.073 daire ile Antalya geliyor. Üçüncü sırada 1.213 konut ile Bursa yer alıyor. Yalova’da 1.169 adet, Aydın’da ise 982 daire satıldı. Antalya ve Muğla’da ise yabancılara satışlar geçen yıla göre gerilemişt durumda.
Yabancılara gayrimenkul satışları 2014 yılında yüzde 41,7 artarak 4,32 milyar dolara ulaşmıştı. 2015 yılının ilk dokuz ayında ise yabancılara gayrimenkul satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 azalarak 2,91 milyar dolara gerilemiştir.
Alınan konut ve konut dışı bina yapı ruhsatları bir dönem sonraki inşaat harcamaları için önemli bir öncü gösterge olmaktadır. 2014 yılında alınan yapı ruhsatlarında önemli bir artış yaşanmıştı. 2015 yılının ilk dokuz ayında ise alınan toplam yapı ruhsatları metrekare olarak geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 24,8 azalarak 132,3 milyon m2’ye geriledi. Alınan konut yapı ruhsatları ise yine bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre metrekare bazında yüzde 25,2 azalarak 98,0 milyon m2’ye indi.
Konutlar için alınan yapı ruhsatları ve yapı izinleri 2015 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın ilk dokuz ayında göre gerileme göstermektedir. Daire sayısı olarak ilk dokuz ayda gerileme yapı ruhsatlarında yüzde 23,6 yapı izinlerinde ise yüzde 10,0 oldu.
Güven Endeksi 5,0 puan arttı
İnşaat sektörü güven endeksi Kasım ayında 5,0 puan arttı. Böylece yıl içindeki en hızlı aylık artış gerçekleşmiş oldu. İnşaat sektörü güven endeksi yılın ilk çeyrek döneminde artmış, ikinci çeyrekte ise durağanlaşmıştı. Üçüncü çeyrekte ve Ekim ayında ise önemli ölçüde gerilemişti. İnşaat sektörü güven endeksi Kasım ayında erken genel seçim sonrası iyileşen beklentilere bağlı olarak hızlı bir yükselme gösterdi. Güven endeksi geçen yılın Kasım ayı seviyesinin de 2,3 puan üzerine çıkmış durumda.
Yılın ilk yarısında toparlanan yeni alınan inşaat işleri yılın ikinci yarısında gerileme eğilimindeydi. Haziran-Ekim döneminde gerileyen yeni alınan inşaat işleri Kasım ayında 3,6 puan ile yeniden artış gösterdi. Seçimler nedeniyle bekleyen işler kademeli olarak hayata geçecektir.
Konut satışları Ekim ayında yüzde 8,8 arttı
Yılın ikinci yarısında konut satışları artışındaki yavaşlama Eylül ayında gerilemeye dönüşmüştü. Ekim ayında ise konut satışları yeniden yüzde 8,8 artarak 104.098 adet olarak gerçekleşmişti. Genel seçim öncesi dalgalanmaların yaşandığı ve konut kredi faizlerinin arttığı koşullar içinde konut talebi devam etmişti. Ekim ayı konut satışlarındaki artış önümüzdeki aylar için önemli bir potansiyeli işaret etmektedir.
Yılın ilk on ayında ise konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artarak 1.040.713 adede ulaştı. Yılın son iki ayında genel seçim sonrası ortaya çıkan iyimser beklentiler çerçevesinde konut satışları kademeli olarak artabilecektir. Böylece 2015 yılında geçen yılın üzerinde konut satışı gerçekleşmiş olacaktır.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi Eylül ayında yüzde 9,4 düştü
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi Eylül ayında yılın en yüksek aylık gerilemesini gösterdi. Eylül ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 9,4 düştü. Gerilemede Bayram nedeniyle çalışılan gün sayısının azalması da etkili oldu. Böylece inşaat malzemeleri sanayi üretiminde dalgalanma devam etmektedir. Temmuz ayında sınırlı bir artış gösteren üretim Ağustos ayında sıçrama göstermiş, Eylül ayında çok hızlı gerilemiştir. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,7 küçüldü. İkinci çeyreğinde yüzde 1,4 büyüdü. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,3 geriledi.
Eylül ayında ihracat yüzde 28,8 geriledi
İnşaat malzemesi ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 gerilemiş ve 1,28 milyar dolar olmuştur. Böylece yılın ilk dokuz ayında ihracat yüzde 19,0 düşmüş ve 13,0 milyar dolara inmiştir. Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
Yıllık ihracat 18,68 milyar dolara geriledi
2015 yılının ilk dokuz ayı boyunca yıllık ihracatta gerileme eğilimi sürmüştür. Bu gerileme eğilimi ile yılın ilk dokuz ayında yıllık ihracat yüzde 14,3 düşerek 18,17 milyar dolar olmuştur. Yıllık ihracattaki gerilemenin yavaşlayarak sürmesi beklenmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı