Türkiye’nin ilk entegre demir-çelik fabrikası olan KARDEMİR ve Karabük şehrinin kuruluşunun 88. yılı, kentte çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un açıklamaları dikkat çekti. Vali Yavuz, “Demirin çelik gücü Karabük’ü var etti. Bu topraklarda sanayileşme hamlesiyle yazılan bir başarı hikâyesi var.” ifadelerini kullandı.
3 Nisan 1937'de dönemin sanayileşme vizyonu doğrultusunda temelleri atılan KARDEMİR, Türkiye’de ağır sanayinin simgesi haline gelirken, Karabük de bu yatırımla birlikte il statüsü kazanan ilk kent olmuştu. Cumhuriyet’in planlı kalkınma sürecinde önemli bir eşik olan bu adım, Türkiye’nin sanayi belleğinde silinmez bir yere sahip.
“Kuruluş Değil, Kurtuluş Hikayesi”
Karabük’ün savaşla değil üretimle kurulan nadir şehirlerden biri olduğunu belirten Vali Yavuz, “Karabük, çeltik tarlalarında çelik üretilmeye başlanan bir yerde doğdu. Şehrimiz sadece sanayisiyle değil, köklü kültürü ve sosyal yapısıyla da Türkiye’ye değer katıyor.” dedi.
Türkiye Yüzyılı Vurgusu ve Sürdürülebilir Kalkınma
KARDEMİR’in sanayi üretimi, nitelikli istihdamı ve ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisine yön verdiğini ifade eden Vali Yavuz, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında Karabük’ün kültür, sanat ve turizm gibi alanlarda da atılım içinde olduğunu belirtti.
Atatürk’ün Sözleri Rehber Oluyor
Vali Yavuz, açıklamasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da bağımsızlıklarını kaybederler.” sözünü hatırlatarak tamamladı. “Bugün KARDEMİR’in bacaları tütüyorsa, bu vizyon ve emeğin eseridir.” dedi.
88.yıl vesilesiyle başta Atatürk olmak üzere emeği geçen tüm devlet büyüklerine şükranlarını sunan Yavuz, Karabük’ün sanayi mirasına sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı