Ukrayna'nın önde gelen çelik üreticilerinden ArcelorMittal Kryvyi Rih ve Interpipe Steel, Ukrayna hükümeti tarafından getirilen ve şirketleri elektrik tüketimlerinin en az %80'ini ithal etmek zorunda bırakan yeni düzenleme konusunda ciddi endişelerini dile getiriyor.
1 Haziran itibariyle Ukrayna hükümeti, sınırsız elektrik tedariki garantisinin yalnızca tüketimlerinin en az %80'ini ithal edecek olan işletmeler için geçerli olacağına karar verdi. Daha önce bu oran Mayıs-Eylül 2023 arasında %30, Ekim 2023-Nisan 2024 arasında ise %50 idi.
ArcelorMittal Kryvyi Rih temsilcileri, bu kararın şirket, endüstri, bölge ve çeşitli düzeylerdeki bütçeler için ciddi olumsuz sonuçlara yol açacağını söyledi. Onlara göre asıl sorun, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya'dan ithal edilmesi gereken elektriğin maliyetinin, Batı Avrupa ülkelerindeki rakiplerin ödediği elektrik maliyetinin iki katından daha yüksek olması. Bu da üretimi önemli ölçüde kârsız ve küresel metalürjik ürünler pazarında rekabetsiz hale getiriyor. Durum değişmezse, ArcelorMittal Kryvyi Rih üretimi kesmek ve yaklaşık 1.200 çalışanını işten çıkarmak zorunda kalacak.
Interpipe Steel de aynı görüşte olduğunu önceden belirtmişti. Grubun dikey entegrasyonunun bir parçası olarak çelik boru ve demiryolu tesislerine tedarik edilen çelik kütüklerin maliyetinin yaklaşık %25'ini elektrik oluşturuyor.
ArcelorMittal Kryvyi Rih CEO'su Mauro Longobardo, "Hükümet tarafından alınan bu tür kararların dikkatli hesaplamalar ve gerekçeler gerektirdiğini bunun yanı sıra sektör ve ülke ekonomisi için bir bütün olarak dengeli bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Şirket, hükümeti bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve 30 Mayıs 2024 tarihli ve 611 sayılı Bakanlar Kurulu Kararını değiştirerek zorunlu elektrik ithalatı hacmini bir yıllığına %50'ye düşürmeye çağırıyoruz" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı