Uluslararası madencilik ve metalurji şirketi Metinvest, Ukrayna'nın demir cevheri üretim kapasitesinin yaklaşık %70'ine sahiptir ve bu da onu dünyanın en büyük on demir cevheri üreticisinden biri yapmaktadır. Böylece, demir cevheri konsantresi ve pelet üreten Avrupa'nın en büyük madencilik ve işleme tesisi olan PJSC "Kuzey GOK"un sahibidir.
Metinvest, 2017 Mart ayının ortasına kadar bu hacmin önemli bir bölümünü Ukrayna iç pazarında: Azovstal, Mariupol Metallurgical Plant, Zaporizhstal ve Enakievsky Metallurgical Plant, Alchevsk Metalurji Fabrikası, Dneprovsky Metalurji Fabrikası ve Donetskstal-metalurji tesisine sattı. Kalan demir cevherinin çoğunu ise dış pazarda deniz yoluyla sattı.
Ancak, 2022 Şubat ayı sonunda Metinvest'in Ukrayna'da ürettiği demir cevheri tüketici sayısı yalnızca iki çelik işletmesine düşmüştü. Ayrıca Özel Askeri Harekat nedeniyle her iki fabrikadaki toplam metal üretim hacmi 2 kattan fazla azaldı. Aynı zamanda, Metinvest'in demir cevheri hacimlerini ihracat için yeniden yönlendirebileceği tüm Ukrayna limanları savaştan dolayı erişebilir değil. Bu nedenlerle, Mart ayında, Ukrayna'daki demir cevheri kapasitelerinin ortalama yükleme hacmi de savaş öncesi döneme kıyasla yaklaşık 2 kat azaldı.
Buna rağmen, bahar aylarında dış pazarların oldukça elverişli olması ve yeni lojistik yolların inşası sayesinde, demir cevheri ihracatı yapmayı başardı ve 2022'nin ilk yarısında 8,8 milyon ton demir cevheri üretildi.
Haziran ayı ortasına gelindiğinde, yabancı demir cevheri piyasalarındaki durum zaten bozulmaya başlamıştı ve bunun sonucunda Metinvest'in sahip olduğu en büyük üç madenin yalnızca %30'u tam kapasiteyle çalışıyordu. Demir cevheri üretimi, küresel pazarda demir cevheri fiyatlarının düşmesi ve ürün taşıma maliyetlerinin önemli ölçüde artması nedeniyle tamamen karsız hale geldi.
Böylece Merkez GOK, Metinvest'in Ağustos ortasından Kasım başına kadar faaliyet gösterdiği tek demir cevheri varlığı oldu. 2022 Ocak-Eylül döneminde YuGOK hariç tüm işletmelerinde konsantre üretim hacmi 2021 yılının aynı dönemine göre %59 azalarak 9,7 milyon ton oldu. Yani şirket 2022'nin ilk yarısında 8.8 milyon ton bu tür hammadde ürettiği halde, üçüncü çeyrekte sadece 900.000 ton üretim yaptı.
Üretimdeki bu düşüşte, olumsuz piyasa koşulları ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra, Ekim ayı başında Rusya Federasyonu'nun füze saldırılarının getirdiği elektrik kesintisi de etkili oldu.
Metinvest'in demir cevheri segmenti en iyi ihtimalle sadece en düşük hızda çalışabilecek. Dış pazarlarda yeterince yüksek olmayan demir cevheri fiyatları, Ukrayna limanlarına erişilememesi ve ülkedeki kötüleşen elektrik sıkıntısı gibi tüm olumsuz faktörler devam ettiği sürece, işletme üretimi tamamen durduracak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı