Ukrayna'nın ham çelik üretimi, büyük ölçüde ArcelorMittal Kryvyi Rih'te ikinci bir yüksek fırının faaliyete geçmesi nedeniyle 2024 yılında %21,5 oranında artmıştır. Bununla birlikte, GMK Center tarafından tahmin edildiği üzere, çelik üretiminin %9 oranında düşeceği öngörülen 2025 yılı için sektör zorlu bir görünümle karşı karşıyadır. Devam eden çatışmalar, zayıf küresel çelik fiyatları, artan maliyetler, ticaret engelleri ve enerji kısıtlamaları başlıca engellerdir.
ArcelorMittal Kryvyi Rih CEO'su Mauro Longobardo, GMK Center'a verdiği özel bir röportajda şirketin 2024 yılı faaliyetleri ve 2025 yılı planlarına ilişkin görüşlerini paylaştı. 2023'teki toparlanmaya rağmen üretim savaş öncesi seviyelerin %50 altında kaldı. Şirket, ağırlıklı olarak ABD'ye ihracat için 1,65 milyon ton çelik ve 0,7 milyon ton ticari pik demir üretti. Ancak yüksek enerji fiyatları ve piyasadaki zayıflık, 4. çeyrekte bir yüksek fırının kapatılmasına neden oldu.
İhracat pazarları 2024 yılında çok önemli bir rol oynamıştır. İç talebin sınırlı olması nedeniyle şirket Doğu Avrupa gibi yeni pazarlara açılmış ve lojistik maliyetlerini düşürmek için deniz koridorunu kullanmıştır. Ancak, daha düşük fiyatlardan yararlanan ve yaptırımların etrafından dolaşan Rus ihracatıyla yaşanan yoğun rekabet önemli bir zorluk olmaya devam ediyor. Longobardo, küresel fiyatları etkilemeye devam eden Rus pik demir ve yarı mamullerine yönelik yaptırımların etkisizliğini vurguladı.
Elektrik ve kömür, su ve lojistik gibi diğer girdilerin yüksek maliyeti rekabet gücünü daha da zorluyor. ArcelorMittal Kryvyi Rih, ithalat ve altyapı maliyetleri nedeniyle yüksek elektrik tarifeleriyle karşı karşıya ve bu da Çin'e demir cevheri konsantresi ihracatını mevcut fiyat tahminlerinde ekonomik olarak sürdürülemez hale getiriyor. Longobardo ayrıca artan maliyetlerin Ukrayna çelik sektörünü hammadde ihracatına odaklanmaya zorlayarak sanayileşmeyi ve istihdamı baltalayabileceği uyarısında bulundu.
ABD'nin anti-damping vergileri de dahil olmak üzere ticaret engelleri baskıları arttırmaktadır. Bu önlemlere karşı çıkma çabalarına rağmen vergiler devam etmekte ve Ukrayna'nın çelik ihracatını kısıtlamaktadır. Longobardo, Ukrayna'da üretim maliyetlerini düşürmek ve yatırım çekmek için sistematik bir sanayi politikasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu tür reformlar yapılmadığı takdirde, Ukrayna çelik endüstrisinin hem yurt içinde hem de küresel ölçekte rekabet gücü risk altında olacaktır.
Seferberlik de operasyonları etkilemiş, askerlik ve gönüllü ayrılmalar nedeniyle 6.000'den fazla çalışan kaybedilmiştir. CEO, işgücü aksaklıklarını azaltmak için seferberlik politikalarında istikrar çağrısında bulundu.
Longobardo sözlerini, acil önlem alınmadığı takdirde Ukrayna çelik endüstrisinin küçülme riskiyle karşı karşıya kalacağını, bunun da hammadde ihracatına daha fazla bağımlı olunmasına ve önemli sosyal sonuçlara yol açacağını vurgulayarak tamamladı. Longobardo, hükümeti maliyet azaltıcı tedbirler uygulamaya ve sektörün geleceğini güvence altına almak için uzun vadeli stratejiler geliştirmeye çağırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı