Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) mayıs ihracatı önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 10 artarak 2 milyar 197 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yazılı açıklamasında, birlik kanalıyla yapılan dış satımın, mayısta, 2013'ün aynı ayına göre yaklaşık yüzde 10 artarak 2 milyar 197 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Yılın ilk 5 aylık dönemindeki ihracatlarının, 10 milyar 83 milyon dolara ulaştığını aktaran Gençoğlu, geriye dönük bir yıllık ihracatlarının da 23 milyar 471 milyon dolar seviyesinde olduğunu vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl ilk kez hazırlanan "Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu 2014ü değerlendiren Gençoğlu, "2014'ün dış ticarette bir fırsat yılı olmasını bekliyoruz. 2014'ün ilk 5 ayındaki gibi doğru adımlara ilerlersek, TİM Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi'nin de dediği gibi Orta Vadeli Program hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracatı zorlanmadan gerçekleştirebiliriz. Küreselleşen dünyada, dış ticaretin önemi her geçen gün katlanarak artmaktadır. Dış ticaretine önem veren ülkeler, rekabet edebilir konuma gelmiş ve bu sayede de ulusal gelir ve refahını da artırmıştır" açıklamasında bulundu.
Faiz oranlarının, döviz kurlarına istikrar getirecek düzeyde olmasını istediklerini belirten Gençoğlu, "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'deki cari açığa sürekli vurgu yapmaktalar. Faiz oranlarının düşmesi cari açığı tetikliyor gibi görünse de kredi faizlerine yansıyacak bir faiz indirimi yanında üreticinin, ihracatçının düşük faizli krediyle desteklenmesi uzun vadede ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin mevcut cari açığın dış piyasalara olan bağlılıktan kaynaklandığını dile getiren Gençoğlu, şöyle devam etti:
"Ülke olarak, dış piyasalara oldukça bağımlıyız. Bunun sonucunda yüksek faizle ülkemize her şekilde sıcak para olarak nitelendirilen yatırım türünü çekme imkanına sahibiz. Bu nedenle yılın ikinci yarısında yurt dışı piyasalarda herhangi bir politika değişikliği olmazsa ülkemize sermaye girişinin devam etmesi beklenebilir. Bu da döviz kurlarını ve beraberinde enflasyonu aşağı çekebilir. Önümüzdeki dönemde kurların enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz. Türkiye, ihracatının 2023 hedeflerine doğru hızla ilerliyor. Türkiye'nin cari açığının kapanması, net döviz girdisi sağlayan sektörlerin ihracatının artmasıyla mümkün olacaktır."
- Sektörlerin ihracatı
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ise mayısta 1 milyar 828 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 13,79 yükselerek 19 milyar 646 milyon dolar oldu.
Mayısta ayrıca önceki yılın aynı dönemine göre, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), yüzde 4'lük artışla 130,6 milyon; Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), yüzde 20'lik artışla 55,4 milyon; Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) 15 milyon; Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) 5,6 milyon; UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörler ise 162,7 milyon dolarlık ihracat yaptı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı