9.765,12 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,50 TRY Faiz Faiz
72,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,03 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,71 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.600,46 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye’nin toplam ihracatı düşerken çelik sektörü ivme kazandı

Mart ayında Türkiye geneli ihracat yüzde 4,1 düşüş gösterirken, Türkiye'nin en güçlü sektörlerinden çelik ise geçen yıla nazaran toparlanma kaydederek ihracat artışlarına devam etti. Mart ayında yüzde 7,1'lik artışla 1,5 milyar dolarlık ihracata ulaşan çelik sektörü, üst üste üç aydır büyüme göstermiş oldu.

Türkiye’nin toplam ihracatı düşerken çelik sektörü ivme kazandı

2024 yılına istedikleri gibi başladıklarını kaydeden ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, “Ancak asıl hedefimiz 2022 yılındaki ihracat seviyemize ulaşmak. Sektörümüzdeki yatırımlar, buna bağlı üretimdeki artışlar ve yapacağımız çalışmaların da meyvelerini alarak bu noktaya yeniden erişebileceğimizi düşünüyoruz. Ülke ihracatımızın yüzde 10'undan fazlasını üstlenen sektörlerimizin ihracatta atağa kalkması ülke ekonomimize önemli katkı sağlayacaktır. Demir-çelik sektörümüzün ülke ihracatına yılın ikinci yarısından sonra çok daha ciddi destek vereceğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye'nin ihracatı mart ayında yüzde 4,1 azalarak 22,6 milyar dolar oldu. Bu ayda Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller ihracatı ise yüzde 11,7 oranında azalış ile 1,1 milyar dolar, çelik ihracatı yüzde 7,1 artış ile 1,5 milyar dolara ulaştı.

Yılın ilk çeyreğinde demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 8,2 azalış ile 3 milyar dolar olurken, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 12,2 artış ile 4 milyar dolar oldu. İki sektörün toplam ihracatı yüzde 2'lik büyüme ile 7 milyar doları buldu.

Akdeniz'den yapılan ihracatta çift haneli büyüme

Akdeniz bölgesinden yapılan ihracatta demir ve demir dışı metallerde benzer bir düşüş görülürken, çelikte ise rekor artış kaydedildi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden (AKİB) yapılan ihracat rakamları incelendiğinde, demir ve demir dışı metaller ihracatı mart ayında yüzde 14 düşüşle 66 milyon dolar olurken, çelik ihracatı ise yüzde 25,2'lik rekor artışla 182 milyon dolar oldu.

Ocak-Mart döneminde ise demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 6,3 azalış ile 189 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 48,9 oranında artış ile 444 milyon dolar oldu. Demir-çelik sektörü toplamda ise bu dönemde yüzde 27'lik artışla 633 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Komşulara rekor ihracat artışları

Mart ayında Türkiye'nin demir-çelik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 230 milyon dolar ile Romanya oldu. Bu ülkeyi, 188 milyon dolar ile Almanya ve 158 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 10 pazar içinde en dikkat çekici artışlar yüzde 82 ile Romanya'ya, yüzde 53 ile Yunanistan'a, yüzde 29 ile İspanya'ya yapılan ihracatta görüldü.

AKİB'ten mart ayında yapılan ihracat incelendiğinde ise Romanya'ya 45 milyon dolar, Mısır'a 21 milyon dolar ve Cezayir'e 20 milyon dolar ihracat yapıldığı görüldü.

İlk 10 pazar içinde en fazla ihracat artışları yüzde 310 ile Cezayir'e, yüzde 170 ile Mısır'a, yüzde 115 ile Romanya ve Yunanistan'a yapılan ihracatta kaydedildi.

Çelik ihracatında asıl hedef 2022 yılı ihracatını yakalamak

Mart ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendiren Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Fuat Tosyalı, şu açıklamaları yaptı:

“Geçen yıl çelik sektörümüzde küresel bir talep daralması vardı ve bunun neticesinde ihracatta kötü bir yıl geçirdik. 2024 yılı ise beklediğimiz gibi başladı. Yılı da bu performansımızı artırarak pozitif rakamlarla kapatacağımızı öngörüyoruz. Ancak asıl hedefimiz 2022 yılındaki ihracat seviyemize ulaşmak. Sektörümüzdeki yatırımlar, buna bağlı üretimdeki artışlar ve yapacağımız çalışmaların da meyvelerini alarak bu noktaya yeniden erişebileceğimizi düşünüyoruz. Demir ve demir dışı metallerde ise çelik sektörümüzün geçen yıl yaşadığı duruma paralel bir küresel sorun yaşanıyor. Talebin düşmesi ve fiyatların rekabetçi seviyelerde olmaması sektörü olumsuz etkiliyor. Yılın ikinci yarısından itibaren bu sektörümüzde de toparlanma emareleri göreceğimizi umuyoruz. Ülke ihracatımızın yüzde 10'undan fazlasını üstlenen sektörlerimizin ihracatta atağa kalkması ülke ekonomimize önemli katkı sağlayacaktır. Demir-çelik sektörümüzün ülke ihracatına yılın ikinci yarısından sonra çok daha ciddi destek vereceğine inanıyoruz.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında değişiklik yapıldı

22 Aralık 2024 Pazar

Dofer Yapı, Karabük fabrikasını genişletiyor: 31,6 Milyon TL yatırım teşvik belgesi aldı

21 Aralık 2024 Cumartesi

Avrupa ham çelik üretiminde artış kaydetti

18 Aralık 2024 Çarşamba

Kardemir "Kuvvet Santrali" devreye alındı

21 Aralık 2024 Cumartesi

Mega Metal, ABD’deki şirket satın alma planını iptal etti

18 Aralık 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun