9.636,12 TRY BIST 100 BIST 100
4,80 CNY CNY CNY
34,66 USD USD USD
36,32 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40,80 TRY Faiz Faiz
72,98 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,60 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,15 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
354,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.945,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yüzde 58 arttı

İlk 4 ayda Libya'ya yapılan ihracat tutarı 826 milyon dolara ulaştı DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil: "Nisanda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 228 artarak 263,3 milyon dolara yükseldi" "Dibeybe ve hükümetinin, Türk yatırımcılara olan ilgisinin etkilerini ihracat rakamlarında da görmeye devam ediyoruz" "Libya'da hızla yatırım yapılabilecek (müteahhitlik dışında) diğer alanlar ise enerji, savunma sanayisi, gıda, geri dönüşüm ve kimyevi maddeler olarak sıralanabilir"

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yüzde 58 arttı

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yılın ilk 4 ayında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 826 milyon dolara yükseldi.

Ocak-nisan döneminde Türkiye'nin genel ihracatı yüzde 33,1 artarken, Libya'da bu artış genel ortalamanın neredeyse iki katına yaklaşarak yüzde 58'e yükseldi. Nisanda artış oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 228'e yükseldi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, iki ülke arasındaki ticarete ilişkin yaptığı açıklamada, Libya'da geçici hükümetin Türk yatırımcılara olan ilgisinin etkilerini görmeye devam ettiklerini söyledi.

Ocak-nisan döneminde ihracatta yüzde 58'lik artışla 826 milyon dolar rakamına ulaştıklarını dile getiren Karanfil, geçen ay ise çok hızlı bir yükselişe imza atıldığını anlattı.

Karanfil, nisanda Libya'ya ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 228 artarak 263,3 milyon dolara ulaştığını, ikili ilişkilerdeki olumlu gidişatın ticarete de net bir şekilde yansıdığını bildirdi.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve hükümetinin, Türk yatırımcılara olan ilgisinin etkilerini ihracat rakamlarında da görmeye devam ettiklerini aktaran Karanfil, şu açıklamalarda bulundu:

"Libya'da eksik kalan projeleri tamamlama ve yeni projelerde yer alma konusunda Türk özel sektörünün hevesli olduğunu biliyoruz. Libya'da özellikle son 10 yıldaki durumdan ötürü biriken ve hızla çözüme kavuşturulması gereken ihtiyaçlar var. Ülkenin yeniden inşası için Türk müteahhitlerimize hem altyapı hem de üst yapı noktasında önemli görevler düşüyor. Öte yandan Libya'da hızla yatırım yapılabilecek diğer alanlar ise enerji, savunma sanayisi, gıda, geri dönüşüm ve kimyevi maddeler olarak sıralanabilir. Bu alanlarda da önümüzdeki dönemde yatırımcılarımızın Libya'da daha fazla rol almasını bekliyoruz." 

"Libya'ya yıllık 10 milyar dolar ihracat hayal değil"

Murtaza Karanfil, Libya'nın Afrika kıtasına açılan kapı olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, bu ülke üzerinden Afrika'ya daha kısa sürede ulaşıp kıta ile olan ihracatı daha yüksek noktalara ulaştırabileceklerini söyledi.

Ülke nüfusunun 6 milyon olmasına rağmen çok fazla ürünün bu pazara giriş yaptığını, kurumsal altyapı yerleştiği takdirde bu ülkeye yıllık 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirmenin hayal olmadığını dile getiren Karanfil, "Türk yatırımcılarımız Libya'da iş yapma kültürüne oldukça hakim. Bu konuda dünyaya kıyasla avantajlıyız. Ülkede iş yapmak isteyen Türkler için güvenlik sorunu olmadığı gibi hizmet veren Türk yatırımcılar, Libyalılar tarafından korunuyor." diye konuştu.

Karanfil, Libya'da yurt dışı lojistik üs kurulmasına yönelik girişimlere devam ettiklerini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"İhraç edilen ürünler, buradaki lojistik merkezden 53 Afrika ülkesine ve 1 milyarlık nüfusa kolay şekilde ulaştırılabilecek. Mali değerlendirme aşamasında olan bu üssü tamamen öz kaynaklarla yapacağız. Libya, Türkiye'ye deniz yoluyla 3 günlük mesafede. Türkiye'den bu ülkeye 3 günde giden ürünler, sonrasında hava yolu kullanılması halinde dördüncü günde Afrika'da oluyor. Kara yolu tercih edildiğinde ise orta, doğu ve batı Afrika'ya Libya üzerinden ürünler 1 hafta içerisinde ulaştırılabilir. Dolayısıyla 10 milyar dolarlık ihracat hedefimizi yakalayabilmek için bu lojistik üs projesini önemsiyoruz."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye, 2024’te güneş enerjisinden elektrik üretiminde rekor kırdı

26 Kasım 2024 Salı

Trump'ın gümrük vergisi planı, küresel ticaret ve ABD ekonomisini zorluyor

26 Kasım 2024 Salı

Yeşil sertifika kamu binalarında zorunlu oluyor

24 Kasım 2024 Pazar

Mali’de gözaltına alınan Avustralyalı maden şirketi yetkilileri serbest bırakıldı

21 Kasım 2024 Perşembe

Ford, 4 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

21 Kasım 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun