SteelRadar'ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'nin kütük ve blum ithalatı bu yılın mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre %49,8 bir önceki aya göre ise %43,7 azalarak 155.340 tona geriledi.
Buna eşlik eden mali rakamlar da benzer bir eğilimi yansıtmakta olup ithalat gelirleri bir önceki aya göre %41,9 oranında azalarak 90,25 milyon $'a düştü ve geçen yıla kıyasla %54,4 oranında azaldı.
Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'nin kümülatif kütük ve blum ithalatı 1.159.332 metrik tona ulaşarak yıllık bazda %32,1'lik bir düşüş kaydetti. İthalat değeri de bu dönemde %34,1 azalarak 667,63 milyon dolara geriledi.
Özellikle Cezayir, Türkiye'nin çelik ithalatında önemli bir oyuncu olarak ortaya çıktı ve Rusya'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Cezayir bu dönemde Türkiye'ye 163.074 metrik ton kütük ve blum tedarik ederek Türk çelik pazarındaki artan rolünü vurguladı. Rusya 235.624 metrik ton ile en büyük tedarikçi olmaya devam ederken, Endonezya 155.165 metrik ton ile onu yakından takip etti.
Türkiye'nin İran'dan gerçekleştirdiği kütük ithalatı da geçen yılın aynı ayına göre %10,2 artarak 12.261 tona yükseldi. İran mayıs ayında Türkiye'nin en çok kütük ithal ettiği ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.
İthalat ve gelirlerdeki düşüş, ekonomik belirsizlikler ve küresel piyasa dalgalanmaları da dahil olmak üzere Türkiye çelik sektörünün karşı karşıya olduğu daha geniş çaplı zorlukların altını çiziyor. Jeopolitik dinamikler ve ticaret politikaları da Türkiye'nin tedarik stratejilerini ve ithalat modellerini etkiliyor olabilir.
İleriye dönük olarak, Türkiye'nin çelik sektöründeki paydaşlar muhtemelen bu değişen koşullara uyum sağlamaya, tedarik zinciri stratejilerini optimize etmeye ve Cezayir gibi kilit tedarikçilerle ilişkileri güçlendirmeye odaklanacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı