Bu önemli açıklama, Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından Ankara'da düzenlenen 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi'nde yapıldı.
Ramazan Usta, zirvede yaptığı konuşmada, Nisan ayı sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu gücünün 63 bin megavat seviyesine ulaştığını belirtti. Usta, "110 gigavat civarındaki kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 58'i yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim tesislerine bağlı," dedi.
Bakanlık tarafından hazırlanan Ulusal Enerji Planı'na göre, Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacağına dikkat çeken Usta, 2025 yılına kadar toplam kurulu gücün 116 bin 200 megavata, 2030 yılına kadar 149 bin 100 megavata ve 2035 yılına kadar 189 bin 700 megavata ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.
Türkiye'nin elektrik üretiminin 2023 yılında 326 milyar kilovatsaat düzeyinde olduğunu belirten Usta, bu rakamın 2035 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 artışla 507 milyar kilovatsaate ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Usta, "Bu hedeflere ulaşmak için 2035'e kadar en az 73 milyar dolar tutarında yenilenebilir enerji yatırımı yaparak, toplam 74 bin 353 megavat kapasitesindeki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir sistemi devreye almak durumundayız," diye konuştu.
Yenilenebilir enerjiye yapılacak bu yatırımların, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artıracağını ve cari açığın düşürülmesine önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Usta, "Bu hedeflere ulaşılması durumunda toplam 703 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 226,5 milyar dolar cari açık önlenebilecek," ifadelerini kullandı.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden de zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanındaki başarısına değindi. Erden, "Türkiye'nin rüzgar enerjisinde kurulu gücü 12 bin 400 megavata ulaşmış durumda ve bu rakam, elektrikte toplam kurulu güçte yüzde 11'lik bir paya sahip," dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı