9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması iş insanlarına yeni iş birliği kapıları açacak

Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), iki ülke iş insanlarına yeni fırsatlar sağlayacak.

Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması iş insanlarına yeni iş birliği kapıları açacak

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye ile Ukrayna arasında müzakereleri Aralık 2011'de başlatılan ve 27 Ocak 2022'de Ankara'da gerçekleştirilen görüşmeler sonucu tamamlanan STA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Şubat'ta bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalandı.

Anlaşmanın, tarafların iç mevzuatlarına göre gerçekleştirecekleri onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe konulması hedefleniyor. STA ile ihracatçılar Ukrayna pazarına tercihli giriş imkanı elde etti.

İki ülke arasındaki STA, mevcut haliyle temelde mal ve hizmet ticaretiyle bağlantılı konuları kapsıyor. STA kapsamında, Ukrayna tarafından uygulanan gümrük vergilerinin bir kısmı anlaşmanın yürürlüğe girişiyle, diğer önemli bölümü de geçiş dönemi sonunda ortadan kalkmış olacak.

Ayrıca, Türkiye'de, Ukrayna menşeli tarım ve sanayi ürünlerinin önemli bir bölümünde büyük ölçüde serbestleşme sağlandı.

Ülke açısından hassasiyet arz eden bazı tarım ve demir-çelik ürünlerinde vergi indirimi ve kota kapsamında vergi indirimi uygulanması kararlaştırıldı. Bazı ürünler ise sektörel hassasiyetler gözetilerek anlaşma kapsamı dışında bırakıldı.

Ukrayna, 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 43,3 milyonluk nüfusu, 164,5 milyar dolarlık GSYİH'si, yüzde 3,8 seviyesindeki büyüme oranı, 68,2 milyar dolarlık ihracatı ve 77,2 milyar dolarlık ithalatıyla bölgesinde gelişen bir ekonomi.

Ukrayna pazarında AB ile eşitlik sağlandı

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna, ticari tavizleri 2016 yılında uygulanmaya başlanan ve 2017'de tamamı yürürlüğe giren Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması ile birbirlerinin pazarlarında malların, hizmetlerin, sermayenin ve insanların serbest dolaşımı konusunda tercihli rejime geçmişti.

İmzalanan STA'nın yürürlüğe girmesiyle Türk ihracatçılara Ukrayna pazarında AB ihracatçılarıyla benzer koşullarda rekabet imkanı tanınacak. Türkiye menşeli başta tekstil ve konfeksiyon, otomotiv, beyaz eşya, sebze ve meyve gibi ürünlerin Ukrayna pazarında AB ihracatçılarına karşı rekabet avantajını yitirmesinin ve böylelikle ülke ihracatçılarının pazar kaybı yaşamasının önüne geçilmiş olacak.

Anlaşmayla hizmet ticareti bakımından önemli kazanımlardan biri de taşımacılık ve lojistik hizmetleri kapsamında oldu.

Bu çerçevede, ikili ve transit taşımaların kotasız olması garanti altına alındı. Böylelikle üçüncü ülke taşımaları dışında tüm taşımalar kotadan muaf tutuldu.

Ayrıca, liman ve teminat ücretlerinin makul olması, zamanında iade edilmesi, geçiş ücretlerinin uygulanmamasının garanti altına alınması ve taşımacılık pazarında uluslararası rekabetin tesisi için başta ayrımcı olmama prensibi olmak üzere gerekli disiplinler tesis edildi.

STA ekinde yer alan telekomünikasyon hizmetleri metniyle pazarda rekabetin tesisi için düzenleyici otorite tarafından atılması gereken adımlara yönelik bazı disiplinler geliştirildi. Konuya özel bir çalışma grubu kurularak düzenli bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması, Ukrayna pazarındaki sorunların kurumlar arası iş birliğiyle takibi için hukuki bir çerçeve oluşturuldu.

Bunların yanı sıra STA'nın ayrı bir bölümü olan yatırımın kolaylaştırılması hükümleriyle Türkiye iş dünyası tarafından Ukrayna'da faaliyette bulunulan inşaat, turizm, imalat, toptan ve perakende dağıtım, ilaç, tekstil, enerji, yük ve yolcu taşımacılığı gibi tüm sektörlerde yatırımla ilgili işlemlerin ve idari süreçlerin şeffaf ve öngörülebilir kurallara dayandırılarak basitleştirilmesi için hükümler tesis edildi. Benzer şekilde, bu konuda bir çalışma grubu kurularak yatırımcıların sorunlarının ilgili kurumların katılımıyla teknik seviyede görüşülebileceği bir platform kurulması sağlandı.

Türkiye'nin 2021'de Ukrayna'ya ihracatı 2,9 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise 4,5 milyar dolar oldu.

İmzalanan STA ile iki ülke arasında ticaretin dengeli biçimde artırılması ve iş insanları arasında yeni iş birliği ve yatırım imkanlarının oluşturulması hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

21 Kasım 2024 Perşembe

Avrupa'da duraklama dönemi

21 Kasım 2024 Perşembe

Filyos Limanı demir yolu bağlantısı için ihale açılıyor

20 Kasım 2024 Çarşamba

Türkiye’nin makine ihracatı Ocak-Ekim döneminde 23,3 milyar dolar oldu

20 Kasım 2024 Çarşamba

Hizmet üretim endeksi eylülde aylık %0,3 arttı

18 Kasım 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun