Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) iş birliğiyle gerçekleştirilen 2. Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu'nda (TAF-CM) konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye piyasaları arasında daha fazla ekonomik entegrasyona ihtiyaç olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Türkiye son 10 yılda çok önemli bir dönüşümden geçti. Türkiye’deki bu dönüşümün en önemli nedeni siyasi istikrardır. Tabi tek başına siyasi istikrar da başarıyı getirmez. Başarı hem siyasi istikrar hem de akılcı ve reformist yaklaşımla gerçekleşebilir. Türkiye ekonomik ve siyasi reformlardan çok büyük yarar gördü. Türkiye siyasi, ekonomik ve sosyal olarak muazzam bir dönüşüm yaşadı. Bu da refahı beraberinde getirdi. Dünyanın en büyük küresel krizleri yaşandığı bir dönemde bile Türkiye’nin ortalama yurt içi GSMH’sı yüzde 4,5 artmıştır.“
Bakan Şimşek, Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arasındaki uçurumu kapattığını belirterek, Türkiye’nin son 10 yılda yakaladığı başarıyı sağlamak için evinde çok güzel bir temizlik yaptığını söyledi.
"Türkiye küreselde ilk 10, Avrupa’da ilk 3 ekonomi arasına girmeyi amaçlıyor"
Türkiye’nin küreselde ilk 10, Avrupa’da ilk 3 ekonomi arasına girmeyi amaçladığına dikkati çeken Şimşek, “Son 10 yılda yolsuzluğu azalttık. Rekabet gücümüzü artırdık. Kurum kalitemizi ve yatırım iklimimizi iyileştirdik. Ancak görevimiz bitmedi. Pek çok yapısal sorunumuz var. Bunun için reformlarımız var. Rekabeti daha da artırmak, sermaye piyasalarını derinleştirmek istiyoruz. Kendi sermaye piyasamızı geliştirirken, bölgesel bağlantılardan da yararlanmak gerekir. Bölgede katılım bankacılığı ve değişik enstrümanlar açısından fırsatlar var. Bunun başında sukuk geliyor. Sermaye piyasalarının gelişmesi ve bu bölge için hayati önem taşıyor“ ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin kırılganlığı ve cari açığından bahsedildiğini ifade ederek, “Buna sebep olan işte bu enerji giderlerimizdir. İş gücü piyasamızı da reforma tabi tutup, daha esnek hale getireceğiz. Kayıt dışı ekonomiyi engellemeye çalışıyoruz. Bütün bunları halledip daha fazla kaynak yaratmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
"Halen rekabetten korkuluyor"
Mehmet Şimşek, MENA Bölgesi'nde doğalgaz ve petrolün asıl ihracat malları olduğuna işaret ederek, "Ülkelerin birbirini tamamlayacak ticaret imkânlarının olduğunu biliyorum. Bunun için de serbest ticaret anlaşmasına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu bölgede halen rekabetten korkuluyor" dedi.
Bakan Şimşek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin birbirini tamamlaması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye gibi yükselmekte olan pazarlarda ister Orta Doğu ister Kuzey Afrika söz konusu olsun bu bölgelerdeki fazlanın çoğunun yine bu bölgeye yatırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu bölgede çok fırsatlar var. Son 10 yılda Türkiye'ye 123 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekti. Bunun yüzde 80'inin kaynağı Avrupa idi. Avrupalılar kendi paralarını Türk pazarlarına yatırmayı tercih ediyor, ancak komşularımız Türkiye'yi göz ardı edip paralarını batıya yatırıyor. Bu çözülecek bir şey değil. Ben yıllarca finansal hizmetler sektöründe çalışan bir kişi olarak bunu anlamakta zorlanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Sermaye piyasalarının gelişmesi için verimli ortam var"
Şimşek, Türkiye'nin dünyanın en çok turist alan 6. ülkesi olduğunu anımsatarak, bu bölgede müthiş turizm fırsatlarının bulunduğunu ve Türkiye'ye yatırım yapılabileceğini kaydetti.
Türkiye'nin dünyanın 6. büyük tarım ekonomisi olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye'nin gelecek birkaç yıl içinde ilk 5 ülkeden biri haline gelmek istediğini dile getirdi.
Şimşek, Türkiye'de çok kapsamlı kentsel dönüşüm sürecinin olduğunu belirterek, ulaşım ile ilgili büyük projeler yatırım yapılabileceğini ve önemli fırsatların bulunduğunu kaydetti.
Bütün bu projeler için finansman bulunması gerektiğini ve yaratıcı yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu aktaran Şimşek, sermaye piyasalarının gelişmesi için çok verimli bir ortam olduğuna inandığını, Borsa İstanbul ve bölge arasındaki iletişimin çok önemli olduğunu söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı