Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, son 10 yılda Türkiye'nin makroekonomi açısından sıra dışı başarılara imza attığını söyledi.
Swissotel Grand Efes'te başlayan 5. İzmir İktisat Kongresi'nin açılışına katılan Jim Yong Kim, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşabilecek mi?" sorusu üzerine Jim Yong Kim, şöyle konuştu:
"Son 10 yılda Türkiye'nin kaydettiği makroekonomik gelişmelere bakacak olursak sıra dışı başarılara imza atılmış durumda. Türkiye'deki büyüme stratejisinin kredibilitesi çok yüksek aynı zamanda altyapı ve beşeri sermayede de gelişme kaydedebilecek yatırımların yapılması planlanıyor. Türk Hükümeti ile yaptığımız görüşmelerde karşı karşıya bulunan zorluk alanlarında son derece önemli kararlar aldıklarını görüyoruz. Bunlardan birincisi kadınların işgücüne katılımının arttırılması, ikincisi genç nüfusun sahip olduğu beceri ve bilginin güncellenmesi ve ihtiyaç duyulan alanlara çekilmesidir. Bunun içinde teknik eğitimin kalitesi yükseltilmesi gibi konular var. Türkiye'deki gidişatın iyi olması gibi eminiz ki mevcut hükümet gerçekleştireceği politikalarla gelecekte bütün bunların altından kalkacaktır, buna inancımız tamdır."
Lübnan sorusu
Lübnan'daki mülteci sorununu da değerlendiren Jim Yong Kim, Lübnan hükümetinin talebi üzerine konuyla ilgili bir rapor hazırladıklarını söyledi.
Normal şartlar altında 1 yılda tamamlanabilecek raporu 4 haftada bitirdiklerini ifade eden Kim, sonuçların çok çarpıcı ve son derece olumsuz neticeleri ortaya koyduğunu dile getirdi.
Durumun Lübnan ekonomisi üzerindeki etkisinin büyük olduğuna değinen Jim Yong Kim, şunları kaydetti:
"Ülkede işsizliğin mülteci sorunu nedeniyle yüzde 11'lerden yüzde 22'lere çıktığını gördük. Lübnan şu anda Dünya Bankası'ndan borç alma limitlerini doldurmuş vaziyette ama uluslararası camiaya çağrı yaparak Lübnan'a yardımcı olmaları ve bonkör davranmaları gerektiğini söylüyoruz. Çünkü Lübnan son derece ciddi bir risk altında. Temel hayati unsurlarda yardım alamayacak olur ise şu anda yardım ve destek verebilmesi sınırlı, kendisi tehdit altında kalacak."
Dünya Bankası'nın yoksul ülkeler için sağladığı IDA fonlarına ilişkin olarak da açıklama yapan Kim, şöyle konuştu:
"Her 3 yılda bir fonların yenilenmesi söz konusu. En yoksul ülkeler için emre amade kılınmış fonlar. Yeni tutarların belirlenmesi için müzakareler devam ediyor. En büyük savımız da IDA fonlarının bir ülkenin yapabileceği en büyük yatırımların başında gelmesidir. Çünkü gerçekten de yatırılan kaynağın geri dönüşü, politik etkisi ve yoksul ülkelerin insan hayatına sağladığı olumlu etkiler açısından en iyi yatırım niteliğini taşıyor. Buna güvenerek olumlu gelişmeler yaşanacağını düşünüyoruz."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı