Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suriye'deki savaştan ve terör örgütü IŞİD'in saldırılarından kaçarak Türkiye sığınan vatandaşlar ile çözüm süreci ve ekonomik gelişmelerle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Türkiye'ye sığınanlara şimdiye kadar 3,5 milyar doların üzerinde yardım yapıldığını anımsatan Zeybekci, Türkiye'nin üstlendiği bu yardımların ülkenin gücünü gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin kadim ve güçlü bir ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle konuştu:
"Türkiye yıllardan beri bu coğrafyadaki medeniyetlerin toplandığı bir ülkedir. Herkesin başı sıkıştığında kaçtığı, geldiği, sığındığı bir topraktır. Bu verdiklerimiz, yaptıklarımızla ilgili, 'kişi, sevdiğine verdiğini saymazmış.' Biz bu mantıkla bakıyoruz ve bundan sonra da kardeşlerimize en güvenli liman olmaya devam edeceğiz. Bizim sözümüz şu, dünyada mangalda kül bırakmayanlar var ya, insan hakları ve özgürlükler diyenler var ya, tabii onlar da candır ama yerde bir hayvan gördüğünde kendini yere atanlar var ya... Yüz binlerce insan burada bir terör örgütünün elinden kaçıyor. Yaşlılarını sırtına alarak, çocuklarını kucağına alarak günlerce yürüyerek kaçıyor. Şu anda sayıları 1,5 milyonu aştı. İki günde sadece belirli bir yerden yaklaşık 200 bine yakın Kürt kardeşimize kucak açtık ve açmaya devam edeceğiz."
Zeybekci, ülke olarak binlerce insana kucak açmalarına ve ciddi harcamalar yapmalarına rağmen, bazılarının konuşmak dışında herhangi bir şey yapmadığına değinerek, yapılan yardımların insani olduğunu ve sonuna kadar yardıma devam edeceklerini belirtti.
"Bu kadim coğrafya kardeşlik, barış coğrafyasıdır" diyen Zeybekci, Türk'ü, Kürt'ü, Alevisi, Sünnisi, Yezidisi ile herkesin, geçmişte bu kadim medeniyet şemsiyesinin altında kendine yer bulduğunu ifade etti.
Çözüm süreci
Zeybekci, çözüm sürecinin kendileri için bir medeniyet projesi olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
"Anadolu coğrafyasının dışına bakın. Oradaki farkılıkların ne hale geldiğini, insanların birbirini din adına, mezhep adına, etnisite adına nasıl boğazladıklarını görüyoruz. Çözüm süreci bu coğrafyada, bu ülkenin, bu devletin bütün dünyaya, bu yüzyıla damga vuracak önemi olan bir medeniyet, kardeşlik, barış ve birleştirme projesidir. Bu kesinlikle başarılı olacak. Bunun sonuçlarını bu millet, bu ülke hissediyor. Bunun sonuçlarına Allah'ın izniyle kavuşacağız. Oraya doğru çok hızlı ilerliyoruz. Orada refah, huzur, kardeşlik, kalkınma, üretim, zenginlik gibi her şey var."
Romanya ziyareti
İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısının ardından Romanya'ya gittiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, Romanya'da TİAD adı altında birleşen "Türk İş Adamları" tarafından düzenlenen toplantıya katıldığını bildirdi.
Zeybekci, Romanya'da Başbakan Victor Ponta ile ekonomi, maliye, AB ve fonlar bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğine değinerek, Romanya'daki Türk iş adamlarının başarısı karşısında gururlandıklarını ve Türklerin Romanya'nın en güvenilir insanları haline geldiğine şahitlik ettiğini dile getirdi.
Türk iş adamlarının, Romanya'daki yatırımlarının toplam değerinin 5 milyar doların üzerine çıktığına işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:
"Türk bankaları ülkenin üçüncü ve dördüncü bankaları haline gelmiş. Orada birçok sektörde birinci sıraya gelen Türk firmalarını görmekten, onların Türkiye'yi temsil etmedeki başarılarını görmekten memnuniyet duyduk. Başbakan ve bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Bütün görüşmelerde Türkiye'yi anlattık. Türkiye'nin AB sürecini anlattık ve bu süreçte Türkiye'nin dünyada AB ile gümrük birliği ilişkisine sahip tek ülke olduğunu söyledik. Gümrük birliğindeki asimetrik yapının Türkiye'yi rahatsız ettiğini belirttik."
Zeybekci, özellikle AB ile ABD arasında son bir iki yıl içinde başlayan görüşmeler sonrası 2017 yılında ekonomik, siyasi ve büyük bir entegrasyon anlaşmasının yürürlüğe gireceğini belirterek, "ABD, aynı zamanda Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar doğuda 15 ülkeyle yeni bir ekonomik oluşum kuruyor. Böylelikle dünyanın ekonomik haritası yeniden çiziliyor. Çizilen yeni ekonomik harita içinde Türkiye'nin yeri kesinlikle olmalıdır. Biz de görüşmelerimizde bu oluşumların içinde yer almak için destek istedik" ifadelerini kullandı.
Ziyaretlerinde, AB komisyonlarında hassasiyet gösterilen bu konunun sorgulanmasını istediklerinin altını çizen Zeybekci, Türkiye'nin bu oluşumların içinde olmaması halinde durumun ne olacağını düşünmeleri gerektiği konusuna da yer verdiklerini vurguladı.
Görüştükleri kişilerin de kendilerini haklı gördüğünü ifade eden Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bilgileri dahilinde bu konudaki ziyaretlerinin devam edeceğini ve Türkiye'nin bu oluşumun içinde olması gerektiği konusunu sürekli gündeme getireceklerini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı