Türkiye'de geçen ay sanayi alanında en yüksek ihracat artışı gemi ve yat sektöründe görüldü. Geçen yılın ağustos ayında 63 milyon 442 bin dolarlık gemi ve yat ihracatı yapan Türkiye, bu yılın aynı ayında yaklaşık yüzde 120'lik artışla ihracatını 139 milyon 246 bin dolara taşıdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin gemi ve yat ihracatı, yılın sekiz ayında 2012'in toplam rakamını 23,5 milyon dolar geride bırakarak 834 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu tutar, geçen yılın sekiz ayında ise 585,3 milyon dolar seviyesindeydi.
- İhracatı iki şehir sırtladı
Sektörde söz sahibi olan İstanbul, geçen yılın 8 ayında 497,6 milyon dolar olan gemi ve yat ihracatını bu yılın aynı döneminde yüzde 11,8'lik artışla 556,4 milyon dolara yükselterek ilk sıradaki yerini korudu. İstanbul'u 193,4 milyon dolarlık ihracatla Yalova, 47,6 milyon dolarlık ihracatla Kocaeli ve 12,1 milyon dolarlık ihracatla İzmir izledi. Böylece, yılın 8 ayındaki 834,7 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatında, İstanbul'un payı yüzde 66,6, Yalova'nın payı ise yüzde 23,1 oldu. Bu iki ilin sektörün toplam ihracatından aldığı pay yüzde 89,7 olurken, Kocaeli, İzmir, Bursa, Muğla, Ankara ve Eskişehir toplamda yüzde 10'luk pay ile gemi ve yat ihracatı gerçekleştiren diğer şehirler arasında yer aldı.
- En fazla ihracat Malta'ya
Sektörde, ocak-ağustos döneminde en fazla ihracat 156,1 milyon dolarla Malta'ya gerçekleştirildi. Bu ülkeyi, 151,2 milyon dolarla Norveç, 106,7 milyon dolarla Birleşik Krallık'a bağlı Cayman Adaları ve 60 milyon dolarla Marshall Adaları izledi.
Türkiye, ayrıca Hollanda'ya 57,9 milyon, İngiltere'ye 40,4 milyon, Panama'ya 30 milyon, ABD'ye 25,7 milyon ve Almanya'ya 22 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
- "Hedefimiz 1 milyar doları aşmak"
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi alanında gemi ve yat ihracatının son iki aydır en çok artış gösteren sektör olduğunu vurgulayarak, yıl sonunda 1 milyar dolarlık ihracatı aşmayı hedeflediklerini belirtti.
Sektördeki artışların umut verici olduğunu dile getiren Bayrak, "Sanayi sektöründe öncü olmak bizi sevindiriyor. Çok şükür ki gemi inşa sektörü ihracat kısmında büyük bir ivme kazandı. Geçen yılki rakamları şimdiden aşmış durumdayız ancak bu yeterli değil. 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için her sene yüzde 25’lik büyüme göstermemiz gerekiyor" dedi.
- Norveç'ten Türk tersanelerine yoğun ilgi
Gemi ve yat üretiminde Türkiye’nin dünyada saygın bir yere sahip olduğunu kaydeden Bayrak, bu yılki artışlarda Norveç ile yapılan kontratların etkili olduğunu ifade etti. Norveç'in Türkiye'deki 10’a yakın tersaneye yeni siparişler verdiğini bildiren Bayrak, diğer pek çok ülke için özel amaçlı gemilerin inşa edildiğini söyledi.
Bayrak, farklı pazarlara açılabilmek için girişimlerde bulunduklarını belirterek, "24 Eylül’de 20 kişilik bir ticaret ekibiyle Rusya’da bir fuara katılacağız. İkili ilişkileri geliştirmek, ticaret hacmimizi artırmak için görüşmeler yapacağız. Arap ülkelerindeki, Fas ve Moritanya'daki pazarları canlandırmak için girişimlerde de bulunuyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı