Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Geleceğin Mineralleri Forumu 3. Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı. Kritik madenlere erişim ve maliyet uygunluğunun enerji dönüşümünde önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Türkiye'nin kritik maden potansiyelini hareketlendirmek için Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü'nün kurulduğunu ve Eskişehir'de dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervinin keşfedildiğini dile getirdi.
Bakan Bayraktar, Eskişehir'de yıllık 570 bin ton nadir toprak elementi işleyecek endüstriyel bir tesis kurmayı hedefledikleri bilgisini verdi.
“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE KRİTİK MADENLERE ERİŞİM VE MALİYET UYGUNLUĞU ÖNEMLİ”
Alparslan Bayraktar, "Başarılı bir enerji dönüşümü için birkaç şeye ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz. İlk sırada politika geliştirmek geliyor. Politikaların belirli ve devamlılık esasına göre olması, bir hükümetten diğerine göre değişmemesi gerekiyor. Ayrıca sanayi sektörleri ve finansal enstitülere yönelik doğru sinyalleri oluşturmak ve bu alana sermaye çekmek adına esnek ve rasyonel politikalar geliştirmeliyiz. Bir dizi kurallar ve düzenlemeler ortaya koymalıyız.” diyerek, pek çok ülke ve şirketin "net sıfır" hedefine yönelik olarak sera gazı salınımını minimuma indirgeme çabasına değindi.
Bayraktar, kritik madenlerin tedariki ve yatırımlarının, güneş, rüzgar ve elektrikli araç sektörünü destekleme konusunda yetersiz olduğunu ifade ederken, enerji dönüşümünde kritik madenlere erişim ve maliyet uygunluğunun önemli olduğuna dikkat çekti. Kobalt, lityum gibi nadir rastlanan madenlerde dünyanın en büyük üç üreticisinin, küresel üretimin 4'te 3'ünden fazlası üzerinde hakim olduğunu belirtti.
Düzenlenen forumda dünya çapında 200'den fazla konuşmacı, katılımcılarla etkileşim içinde bulunarak sektörde stratejilerin geliştirilmesi, yatırım ve sürdürülebilir standartların belirlenmesi gibi konuları tartışacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı