9.425,58 TRY BIST 100 BIST 100
38,07 USD USD USD
5,24 CNY CNY CNY
43,29 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48,69 TRY Faiz Faiz
66,44 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
39,72 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.071,20 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye Kilit Rol Oynuyor

Pakistan Savunma Bakanı Havaca, Türkiye'nin Pakistan-Afganistan ilişkilerinin düzeltilmesinde kilit rol oynadığını söyledi.

Türkiye Kilit Rol Oynuyor

Pakistan Savunma Bakanı Muhammed Asıf Havaca, Türkiye ve Pakistan'ın "her şeyi paylaşan" iki dost ülke olduğunu belirterek Ankara'nın Pakistan-Afganistan ilişkilerinin düzeltilmesinde kilit rol oynadığına dikkati çekti.

Havaca, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın başlayacağı Pakistan ziyaretinden önce Türkiye-Pakistan ilişkilerini ve bölgedeki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Davutoğlu'nun ziyaretiyle savunma alanındaki ikili ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağına inandığını ifade eden Asıf, "Pakistan ve Türkiye arasındaki askeri işbirliği çok iyi düzeyde. Biz her şeyimizi paylaşıyoruz. Türkiye'den askeri malzeme satın alıyoruz, ortak eğitim programları var. Benden Türkiye-Pakistan ilişkilerini izah etmemi istemeyin, biz bir aileyiz, kardeş ülkeleriz. Ekonomik, askeri, kültürel, dini bağlarımız var, ortak tarihimiz var. Sayın Başbakanın ziyaretiyle iki ülke arasındaki askeri ilişkiler daha da gelişecektir" dedi.

Terörizmle mücadelede Türkiye ile üst düzeyde işbirliğini sürdürdüklerini belirten Havaca, "Türkiye, Afganistan ile ilişkilerimizi düzeltmede kilit rol oynuyor. Teröre karşı savaşta da Türkiye sonuç verici rol oynayabilir" diye konuştu.

IŞİD tehlikesi ve Afganistan ile ilişkiler

Pakistan Talibanı'nın geçen aralık ayında Peşaver'deki okulda yaptığı katliamın, Pakistan ve Afganistan arasındaki işbirliğinin artırılmasına yol açtığını söyleyen Havaca, ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek gerçek huzura karşılıklı iyi niyetle kavuşabileceklerini vurguladı.

Pakistan-Afganistan sınırında bir grup Taliban militanının terör örgütü IŞİD'e biat etmesini de değerlendiren Havaca, "Bu tür terörizm Pakistan-Afganistan bölgesinde yeni değil. Suriye ve Irak'tan önce Pakistan'da vardı. Ülkemizde 1980'lerde başlamıştı. Biz, Pakistan'daki yerel terörizmi kontrol altına alırsak IŞİD tehdit oluşturamaz" ifadesini kullandı.

Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önündeki en büyük engelin "güven eksikliği" olduğunu söyleyen Havaca, "Ancak son 4-5 aydaki siyasi ve askeri temaslarla iki ülke arasındaki güven açısından müthiş ilerleme kaydedildi. Üst düzey temaslar, bölgeye huzur getirme olasılığını kesinlikle artırmıştır. Aşiretler bölgesindeki 'Zarb-e Azb' operasyonunda sağlanan başarılar durumu değiştirmiştir" dedi.

Pakistan ve Afganistan arasındaki askeri ilişkilerin de geliştiğine işaret eden Havaca, "Afgan harp okulu subaylarının askeri eğitimi Pakistan'da başladı. Bu büyük bir gelişme. Biz, Afgan subaylarına eğitim ve teknik yardım sağlayacağız. Bu, ISAF güçleri Afganistan'dan ayrıldıktan sonra doğacak boşluğu doldurması için Afgan ordusuna yardımcı olacak" diye konuştu.

"Artık Taliban grupları arasında ayırım yapmıyoruz"

Pakistan'ın teröre karşı savaşında Batılı ülkeler tarafından eleştirildiğini belirten Havaca, şöyle devam etti:

"Uluslararası medya ve Batılı dostlarımız azmimiz konusunda kuşku duyuyor. Oysa biz çok zarar gördük. Asker ve sivil olmak üzere 50 bin kayıp verdik. Buna rağmen şüphe duymaları bizi incitiyor. 'Zarb-e Azb' operasyonuyla bu kuşkuların yok olduğunu görüyoruz. Biz artık Taliban grupları arasında ayırım yapmıyoruz. Afganistan'a tehdit oluşturan her gruba karşı faaliyet halindeyiz."

Terörle mücadelede askeri operasyonun önemine işaret eden Havaca, önceliklerinin teröristlerin barındığı yerleri yok etmek ve onlara mümkün olduğu kadar hasar vermek olduğunu söyledi. Havaca, uzun vadede ise farklı adımların atılması gerektiğini belirtti.

"Hindistan batıdaki düşmanımıza dolaylı olarak yardım ediyor"

Batıda devam eden 'Zarb-e Azb' operasyonunun başlamasından bu yana Hindistan'ın doğu sınırlarında silahlı çatışmalar çıkararak Taliban militanlarına dolaylı destek verdiğini ileri süren Havaca, şunları kaydetti:

"Operasyon başladıktan sonra Hindistan doğu sınırlarımızda silahlı çatışmalar başlattı. Demek ki Hindistan bizi hem batı ve hem de doğu sınırlarında meşgul etmeye çalıştı. Hindistan böylece batıdaki düşmanımıza dolaylı olarak yardım ediyor. Oysa komşumuz olarak bize destek vermeli ve yardımcı olmalı. Hindistan, böylesine zor durumda Keşmir'deki sınırı ihlal ederek sivil nüfusumuzu hedef aldı, dikkatimizi dağıttı. Bu doğrudan veya dolaylı olarak batı cephesindeki terörizme destek anlamına geliyor."

ABD'ye uyarı

ABD'nin, Afganistan veya bölge güvenliği için hiçbir ülkeye özel rol biçmemesi gerektiğine dikkati çeken Havaca, "ABD, hiçbir ülkeyi desteklememeli. Bu (bölge güvenliği), Afganistan, İran, Pakistan ve Çin'in ortak sorumluluğu olmalı. Çin büyük bir ekonomik güç. Onun rolü çok önemli. ABD, beğendiğini seçmemeli, kararı bölge ülkelerine bırakmalı" diye konuştu.

ABD'den bölgede siyasi olarak tarafsız kalmasını beklediğini ifade eden Havaca, ekonomik işbirliğine ise açık olduklarını, ABD'nin Hindistan ile yaptığı sivil nükleer enerji anlaşmasının benzerinin Pakistan ile de yapılmasının memnuniyetle karşılanacağını vurguladı.

Nükleer enerji konusunda Çin ile anlaştıklarını anımsatan Havaca, "Çin'in yatırımıyla Karaçi ve Çaşma kentlerinde dört nükleer santral kuruluyor. Biz nükleer enerjiden yaralanmaya başladık zaten. Çin ile ilişkilerimiz 50 yıldır devam ediyor, gelişiyor ve biz bundan gurur duyuyoruz" dedi.  

Rusya ile ilişkiler

Pakistan ve Rusya arasında savunma alanındaki ilişkilerin son bir yıldır geliştiğine işaret eden Asıf, sözlerini şöyle tamamladı:

"Rusya ile savunma alanındaki ilişkilerimiz hızla gelişiyor. Rusya bize terörle mücadelede malzeme ve eğitim desteği teklif etti. Ayrıca Mi -35M tipi helikopterleri satın alıyoruz ve JF-17 savaş uçaklarımız için motorları da satın alacağız. Daha önce Çin'den alıyorduk, şimdi sertifikayı Çin'den alıp Rusya'ya verdik. Çin'in bu konuda herhangi bir itirazı yok."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar

ABD ve İran nükleer görüşmeleri yapıcı geçti

13 Nisan 2025 Pazar

Çin gümrük tarifesini yüzde 125'e çıkardı

11 Nisan 2025 Cuma

Dünyadaki elektriğin üçte biri artık yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor

11 Nisan 2025 Cuma

Siemens CEO’su ve ailesi helikopter kazasında hayatını kaybetti

11 Nisan 2025 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun