Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dört yıllık stratejik plan kapsamında 2028'de elektrik üretiminde yerli kaynakların payını %63’e çıkarma hedefini belirledi. 2023 yılı itibarıyla yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisinin yıllık 270 milyar kilovatsaate ulaşması bekleniyor. Ayrıca, güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücü 33 bin 100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin gücü ise 19 bin 300 megavata çıkarılacak.
Plana göre, Türkiye'nin nükleer enerji kapasitesinin 4 bin 800 megavata ulaşması ve doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor. Ayrıca, yurt içi ham petrolde günlük üretim 210 bin varile, doğal gazda ise 42,5 milyon metreküpe yükseltilecek. Yıllık maden ihracatının ise 10 milyar dolara ulaşması planlanıyor.
Stratejik Planın Amaçları ve Hedefleri
Stratejik plan, 7 ana amaç ve 30 hedef belirliyor. Bu amaçlar arasında sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, net sıfır karbon odaklı enerji dönüşümü, güvenli ve sürdürülebilir madencilik uygulamaları ve enerji teknolojilerinin yerli hale getirilmesi yer alıyor.
Bakanlık, elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payının artırılması, karbon yoğunluğunun azaltılması ve yeşil hidrojen gibi yenilikçi enerji çözümlerinin geliştirilmesini öngörüyor. Ayrıca, Türkiye’nin madencilik potansiyelinin artırılması ve kritik minerallerin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Enerji ve maden piyasalarının uluslararası ticaretle entegrasyonu sağlanarak yatırım ortamı iyileştirilecek ve bu sektörlere yönelik AR-GE faaliyetlerine ağırlık verilecek. Teknoloji geliştirme ve yerli ekipman üretimi de planın temel hedeflerinden biri.
Kurumsal Kapasite ve Dijital Dönüşüm
Bakanlık, kurumsal altyapıyı güçlendirmeyi, bağlı ve ilgili kurumların yönetim kapasitesini artırmayı, dijital dönüşüm sürecini hızlandırmayı ve siber güvenlik önlemlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesinin artırılması için çalışmalar yapılacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı