İSVEÇ, NORVEÇ’TEN ÇÖP İTHAL EDEREK 250 BİN EVE ENERJİ SAĞLIYOR
250 binin üzerinde evin ısınma ve elektrik ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından mümkün kılan İsveç’in, daha çok fazla konuta ulaşabilmek için komşusu Norveç’ten senelik 80 bin ton çöp ithalatına gitmesi, arka dönüşümün önemini dünyaya gösterdi. Cari açığının % 71’i enerji ithalatından kaynaklanan Türkiye’de ise belediyeler, memleket genelinde senede yaklaşık olarak 30 milyon ton atık topluyor. Uzmanlar, sert atıkların enerji dönüşümünde kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılabileceğini savunuyor.
“ÇÖPTEN ENERJİ KAÇINILMAZ”
Dünya genelinde arka dönüşüm, senelik geliri 160 milyar dolardan çok olan ve senelik yatırımları ile araştırma geliştirme giderleri 20 milyar doları bulan yeni bir sektör oluşturdu. “Çevre Ekonomisi ve Politikası” ile Türkiye’nin çevre hususunda en etraflı ders kitaplarından birine imza atan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan , 50’den çok memlekette 1,5 milyon adama istihdam mümkün kılan sektörün, Türkiye ekonomisinin geleceği için de kaçınılmaz olduğunu belirtti .
“TÜRKİYE YÜZDE 40’INI DÖNÜŞTÜREBİLİYOR”
Her sene tonlarcasını çöp kutularına attığımız kağıt, karton, cam, plastik ambalaj gibi sert atıkların enerji dönüşümünde nasıl kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Karacan, bunları belirtti : “ dokuz ,5 milyon nüfusa sahip İsveç’te, çıkan atıkların yalnızca % 4’ü arka dönüşmez durumda. Türkiye’de ise her sene 1 milyar liralık atık kaynak, ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor. Kağıt, karton, metal, cam, plastik, elektronik atık, lastik gibi atıkların yaklaşık olarak % 40’ı arka dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabiliyor. Katı atıkların içindeki organik maddelerin işlenmesiyle hem ısı değerlerinden yararlanmak hem de depolanması lazım gelen miktarı azaltmak mümkün.
“HEM ENERJİ KAZANIMINI HEM İSTİHDAMI ARTIRIR”
Çevreye ziyan vermeden işleyecek bir yakma tesisi ise ileri bir teknoloji gerektiriyor ancak ülkemizde kazanımsız yakma işlemi, enerji elde edilerek yakma işleminden çok fazla daha yüksek oranda uygulanıyor. 2023 senesinde Türkiye’nin enerji ihtiyacının iki kat artacağı öngörülüyor. Bu sebepten ötürü ülkemizin, alternatif enerji kaynaklarının yanında artık sert atık potansiyeli de çok fazla daha çok oranda değerlendirilmeli. Yatırımların bu istikametinde olmasıyla hem enerji kazanımı hem de istihdam olanakları artabilir. Çevre sorunlarına önemli bir çözüm yolu bulunmuş olur.”
“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI 1,2 KG ATIK”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Belediyelerin sert atık istatistikleri”ne göre;
-Türkiye’de günde şahıs başına düşen atık miktarı 1,12 kg. Bunun % 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor. Belediyelerce, memleket genelinde senelik yekün 30 milyon ton atık toplanıyor.
-İzmir’de senede toplanan atık miktarı 1 milyon 613 bin 168 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,20 kg.
-İstanbul’da senede toplanan atık miktarı 5 milyon 670 bin 824 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,13 kg.
– Başkent Ankara ’da senede toplanan atık miktarı 1 milyon 880 bin 527 ton. Kişi başına düşen günlük atık üretimi ise 1,06 kg.
-Türkiye’de şahıs başına düşen günlük atık üretiminde Muğla 2,12 kg. ile birinci sıradayken Hakkari ise 0,46 kg. ile nihayet sırada bulunuyor .
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı