Ülke, son yıllarda doğal gaz tedarik ve işleme altyapısına yapılan ciddi yatırımlarla bu hedefe doğru emin adımlarla ilerliyor.
Mevcut durumda Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi (4,6 milyar metreküp kapasite) ve Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi (1,2 milyar metreküp kapasite) ile önemli bir altyapıya sahip olan Türkiye, kapasite artışı için yoğun çaba harcıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasitesini 5,6 veya 6 milyar metreküpe çıkarmayı planladıklarını belirterek, önümüzdeki 2-3 yıl içinde tesisin kapasitesini daha da artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin 2028'e kadar yapılacak genişletme çalışmalarıyla kapasitesinin 8,8 milyar metreküpe çıkarılması amaçlanıyor. Böylece Türkiye'nin toplam doğal gaz depolama kapasitesi 14,4 milyar metreküpe ulaşacak. Bu adımla Türkiye, Avrupa'da yaklaşık 100 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesi bulunan ülkeler arasında 3. sıraya yükselecek.
Almanya'nın 24 milyar metreküplük kapasiteyle birinci, İtalya'nın ise 16 milyar metreküplük kapasiteyle ikinci sırada bulunduğu Avrupa'da, Türkiye'nin bu genişleme projeleriyle birlikte önemli bir oyuncu haline gelmesi bekleniyor. Türkiye'nin doğal gaz depolama altyapısındaki bu güçlü genişleme, enerji sektöründeki etkinliğini artırarak bölgesel ve küresel ticarette daha önemli bir rol oynamasına olanak sağlayacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı