Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyümesinin şartlar göz önüne alındığında oldukça iyi olduğunu belirterek, "Hükümetin yapısal reformlar konusunda doğru kararları alması halinde büyümenin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz." dedi.
Marquet, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) Washington’da düzenlenen 36. Yıllık Konferansı’nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzlerce Türk ve Amerikalı özel sektör temsilcisini bir araya getiren konferansı faydalı bulduğunu ifade etti.
ABD'nin Türkiye için çok önemli bir partner olduğunu, Ford ve General Electrics gibi Türkiye'de faaliyet gösteren birçok Amerikan şirketi bulunduğunu hatırlatan Marquet, mevcut ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınmasının önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye ekonomisinin son dönemde yavaşlamasına karşın büyümeyi sürdürdüğünü ifade eden Marquet, "Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyümesi, şartlar göz önüne alındığında oldukça iyiydi. Biz hükümetin yapısal reformlar konusunda doğru kararları alması halinde büyümenin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz." dedi.
Potansiyelin altına düşen büyümeyi hızlandırmak için bazı adımların atılması gerektiğini, özellikle 3 başlığı önemli bulduğunu, bu başlıkların "kadınların iş gücüne katılımı", "inovasyon" ve "sermaye piyasaları" olduğunu vurgulayan Marquet, şöyle devam etti:
"Türk ekonomisinin tam potansiyeline ulaşması için Türk kadınlarının iş gücüne katılımının artırılması gerekiyor. Ayrıca, Türk şirketlerinin küresel çapta rekabetçi olabilmesi için inavosyon faaliyetlerine hız verilmesi lazım. Üçüncü olarak, sermaye piyasalarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Türkiye sermaye piyasalarına sahip ancak bunlar ekonomiyi finanse etmekte yetersiz kalıyor ve Türkiye’yi sermaye ithal etmeye zorluyor."
"EBRD, KOBİ'ler için yeni program hazırlıyor"
Jean-Patrick Marquet, Türkiye’nin söz konusu 3 başlıkta ilerleme kaydetmesi halinde orta gelir tuzağına düşmekten kurtulacağını, EBRD’nin bu alanlarda Türkiye’ye destek vermeye çalıştığını ifade etti.
EBRD'nin Türk kadınının ticari girişimlerini teşvik etmek için 2014'te Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı'nı başlattığını, program kapsamında AB ve Türk hükümetinden temin edilen 300 milyon avronun katılımcı bankalar aracılığıyla kadınlar tarafından yönetilen KOBİ'lere kredi ve danışmanlık desteği için kullandırıldığını anlatan Marquet, programın başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti.
Marquet, EBRD'nin KOBİ'lerin inovasyon yatırımlarına finansman sağlamak için yeni bir program hazırladığını, yeni program sayesinde inovasyona yatırım yapmak isteyen KOBİ’lere EBRD kredilerinin yanı sıra bazı ödenek ve teknik yardım da verileceğini belirterek, "İnovasyon, bir ülkenin orta vadede kalkınması açısından en önemli başlıklardan biri. Programımıza bu nedenle uluslararası toplumun büyük desteği var." dedi.
"Şirket tahvillerinin vadesi yakında 5 yıla çıkacak"
EBRD Türkiye Direktörü Marquet, EBRD’nin Türkiye'deki sermaye piyasalarını desteklemek için Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu satın aldığını hatırlatarak, Borsa İstanbul’a yapılan yatırımın, yeni teknoloji ve yeni ürünler getirerek Türkiye’deki varlık piyasasının hacmini büyütmeyi amaçladığını kaydetti.
Yatırımcı gibi davranarak Türk şirketlerinin TL cinsinden çıkardıkları tahvilleri satın aldıklarını belirten Marquet, "Yatırımcı rolümüz, Türk şirketlerinin tahvillerinin vadesinin uzamasına vesile oldu. Geçmişte Türk şirketleri sadece 12 ya da 18 aylık tahvil ihracı yapabiliyordu. Desteğimizle birlikte bu süre 4 yıla kadar çıktı ve yakında 5 yıla ulaşmasını bekliyoruz." diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı