1999 Marmara depremi sonrasında yapısal çelik profillerini üretmeye başlayan Türkiye’nin lider çelik boru üreticilerinden Borusan Mannesmann, hiç kuşkusuz ülkemizde yapısal çelik konusunda bilincin artmasında aktif rol alan isimlerden. Zira marka düzenlediği PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması ile genç mimar ve mühendislere çelik malzemenin deprem ülkesi olan Türkiye için önemini aşılıyor. ABD’de arka arkaya iki önemli ihale kazanan markanın ajandasını Standart Boru Satış ve Satınalmadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Taylan Karagül’den dinledik.
Borusan Mannesmann’ın üretim gücü ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Borusan Mannesmann Türkiye’nin lider, Avrupa’nın ise önde gelen çelik boru üreticilerinden biridir. Yıllık 1 milyon tonu aşkın üretim kapasitemizi Türkiye, Avrupa ve ABD’deki beş fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. Gemlik’te bulunan iki fabrikamızdan birinde inşaat sektörüne yönelik ürünler, diğerinde petrol, gaz ve su projeleri için büyük çaplı hat boruları üretiyoruz. Halkalı ve İtalya’daki fabrikalarımız otomotiv, hidrolik ve mobilya sektörüne yönelik ürünler üretiyor. 2014 yılında faaliyete geçen ABD’nin Houston kentindeki tesisimizde ise petrol ve gaz çıkarmakta kullanılan özel kuyu ve sondaj boruları üretiyoruz. Borusan Mannesmann olarak hedefimiz hayatın her alanında güvenle kullanılan, kaliteli, sağlam ve yenilikçi ürünler sunmaktır. Üretimin başlangıcından ürünün nihai müşteriye ulaşmasına kadar her aşamada yüksek kalite standartlarına tam uyumlu bir şekilde hareket ediyoruz.
Hedef kitlenize sunduğunuz çözümler neler?
Son derece zengin, farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarına yanıt veren bir üretim yelpazesine sahibiz. Portföyümüzde doğalgaz boruları, su boruları, genel amaçlı borular, kazan boruları, konstrüksiyon boru ve profilleri, sanayi boru ve profilleri, su, doğalgaz ve petrol iletim hatları gibi altyapı projelerinde kullanılan spiral kaynaklı hat borularının yanı sıra; beton pompa boruları, petrol boruları ve yangın tesisat boruları gibi pek çok ürün yer alıyor. Enerji, yapı, otomotiv, tesisat, beyaz eşya ve mobilya imalatı gibi birçok sektöre ürün sunuyoruz. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında su, petrol, doğalgaz hat projelerini kapsayan büyük projelere imza atıyoruz.
Aynı zamanda profil çalışmalarınız da bulunuyor. Bu ürününüzün avantajları ve inşaat alanındaki kullanım alanları nedir?
1999 Marmara depremi sonrasında yapısal çelik profillerini üretmeye başladık. Piyasadaki diğer ürünlerden farklı olarak kutu profil üretiyoruz. Güçlendirilmiş kutu profiller kaynak maliyetini düşürürken, montajı daha kolay, montaj süresi de daha kısa olduğu için adam saatten tasarruf sağlıyor. Kalın etli, hammaddesi farklı, mekanik özellikleri itibarıyla güçlendirilmiş, dolayısıyla daha yüksek dirence sahip olan Borusan-PRO, tamamen konut ve her türlü çelik konstrüksiyon yapımına uygun özellikler taşıyor. Açık kesitli, aynı ağırlıktaki profillere göre burkulma, burulma ve eğilmeye karşı daha üstün bir direnç gösteriyor. Borusan-PRO, az ya da çok katlı konutların, sanayi tipi binaların ve iş merkezlerinin yapımında, her türlü yapının çatısında, betonarme yapıların güçlendirilmesinde, tarım makineleri imalatında ve çelik konstrüksiyon gerektiren her alanda kullanılabiliyor. St 52 (isteğe göre St 37 ve St 44) kalite malzemeden imal ediliyor, boyanacak yüzey daha az olduğundan boya ve işçilik maliyetlerini azaltıyor. Bugün ülkemizde birçok havalimanı, alışveriş merkezi ve endüstriyel yapıda ürünlerimiz kullanılmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, İstinyepark alışveriş merkezi vs vs.
Borusan Mannesmann bu yılın ilk çeyreğini nasıl geçirdi?
Önce genel tabloya bakarsak sektörümüzde segmentler bazında farklı performanslar görüldüğünü vurgulamak gerekiyor. Makro veriler değerlendirildiğinde ihracatta önemli artış kaydedildiğini, iç piyasada ise bazı alt segmentlerde geçmiş yıl performansları tekrarlanırken, bazı segmentlerde daralma olduğunu gözlemliyoruz. Dünyadaki gelişmeler bu performansları yakından etkiledi. Örneğin Çin ekonomisi ve düşen emtia fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Suudi Arabistan’ın artan petrol arzı, Avrupa ekonomilerinde kaydedilen görece toparlanma ve parasal genişleme, ABD ekonomisinin petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş öncesi gösterdiği yüksek performans ve düşüş sonrası ekonomik büyümenin ivme kaybetmesi bu faktörler arasında sayılabilir. Bunlara Türkiye’nin son iki seneyi seçim atmosferlerinde geçirmiş olmasını da eklemeliyiz. Seçimle ilgili siyasi süreç ve beklentilerin yarattığı türbülansa açık ortam 2015’in ilk çeyreğini etkiledi. Borusan Mannesmann bu koşullarda iyi bir performans gösterdi. İç ve dış pazarlarda bir yandan üretim maliyetlerini azaltmaya, diğer yandan da fark yaratan yüksek katma değerli ürünlere odaklandık. Böylece rekabet gücümüzü sürekli artırıyoruz. Geçen yılı yüzde 20 büyüme ve 716 milyon ABD doları konsolide ciro ile kapamamızı sağlayan bu stratejilerimizi 2015’te de sürdürüyoruz. Bu yıl üretim tesislerimizde planladığımız yatırımları yapıyoruz. İyileştirme ve geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. İlk çeyreği olduğu gibi yılı da planladığımız ciro ve kârlılık hedefleri doğrultusunda tamamlayacağımızı düşünüyoruz.
Bildiğimiz kadarıyla Borusan Mannesmann ABD‘de önemli bir ihale kazandı. Bu ihalenin detaylarından bahseder misiniz?
Borusan Mannesmann uzun yıllar boyunca dış pazarlarda önemli ihaleler kazanmış, taahhütlerini aksatmadan yerine getirmiş, güvenilir ve uluslararası proje yönetim yetkinliğini kanıtlamış bir üretici olarak dünya çapında güçlü bir marka haline geldi. Bunun avantajlarını gördüğümüz önemli pazarlardan biri de ABD pazarıdır. ABD’de arka arkaya iki önemli ihale kazandık. Geçtiğimiz Aralık ayında ABD’nin Teksas eyaletinde toplam 449 km uzunluğundaki bir boru hattı projesi için boru tedarikini üstlendik. Toplam kontrat bedeli yaklaşık 130 milyon USD olan iş kapsamında, Gemlik tesislerimizde üretilen spiral kaynaklı çelik borular ABD`nin Houston/Teksas limanına gönderilmeye başlandı ve buradan 3 farklı stok sahasına sevk edilecek. Proje kapsamındaki boruların üretimi ve sevkiyatı 2015 yılı içerisinde tamamlanacak. Bu proje 449 km ile bugüne kadar üretimini yapacağımız en uzun boru hattı projesi olacak ve ilk kez 24,5 metre spiral kaynaklı doğalgaz hattı borusu" üreteceğiz. Bu yılın Mart ayında ise ABD’nin Pensilvanya eyaletinde inşa edilecek 152 milyon dolarlık doğal gaz boru hattı ihalesini kazandık. Toplam uzunluğu 321 km olan proje, tonajı bakımından bugüne kadar Borusan Mannesmann’ın ABD’den aldığı en büyük proje olacak. Çapları 76,2 cm ve 106,7 cm olan borular, Borusan Mannesmann’ın Gemlik’teki Spiral Kaynaklı Boru üretim tesislerinde çift kademeli kaynak teknolojisi ile üretildikten sonra Borusan Gemlik Limanı’ndan gemiye yüklenerek doğrudan ABD’nin Philadelphia limanına sevk edilecek. Oradan da kara yoluyla Pensilvanya’ya taşınacak. Projenin tüm sevkiyatlarının 2016 yılının Ağustos ayında tamamlanmasını planlıyoruz.
Çözüm sunduğunuz diğer projelerden bahseder misiniz?
Bir diğer önemli projemiz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi için (TANAP) çelik boru tedarik edilmesidir. Borusan Mannesmann’ın liderliğindeki BNE Konsorsiyumu (Borusan-Noksel-Erciyas) ihalenin yaklaşık yüzde 30’luk kısmını (350.000 ton) kazandı. Konsorsiyumda 420 milyon dolarlık ihale tutarından Borusan Mannesmann’ın payına 140 milyon dolar düşüyor. TANAP projesinin üretimine başladık.
Borusan Mannesmann’ın ihracat çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimiz üretiminin yaklaşık yüzde 55’ini Amerika, Avrupa ve Afrika’da 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Standart boru ve otomotiv borusu pazarında Avrupa’da tanınan ve tercih edilen bir markayız. Neredeyse Avrupa’nın tüm ülkelerine satış yapıyoruz. Özellikle Almanya en güçlü olduğumuz pazarımız diyebiliriz. Her sene özel yürüttüğümüz pazarlama çalışmalarıyla daha önce hiç yer almadığımız ülkeleri ihracat ağımıza katıyoruz. Dünya çapındaki pek çok büyük projenin altında Borusan Mannesmann imzası yer alıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, NK1 Petrol Boru hattı, Mavi Akım, Türkiye-Yunanistan, Macaristan Doğalgaz Boru Hatları, ABD Elba Express Projesi gibi pek çok uluslararası projeye ürün sağladık. En son birkaç ay önce Tanap Projesinin ihalesinden pay alan firmalardan biri olduk. Dış pazarlarla ilgili olarak benimsediğimiz bir strateji var. Yüksek potansiyel gördüğümüz global pazarlarda yerel üretici olmayı tercih ediyor ve müşterimize yakın olmak amacıyla adımlar atabiliyoruz. Bu yaklaşımımızı ilk olarak 2001 yılında İtalya’da Vobarno fabrikasını satın alarak hayata geçirmiştik. Bu yönde önemli bir başka adımı da ABD’nin Houston kentinde 150 milyon dolar yatırımla sıfırdan kurduğumuz fabrikamızla attık. Bu tesisimiz, petrol ve gaz arama ve çıkarma çalışmalarında kullanılacak sondaj borularını üretiyor. Böylece Türkiye’nin global, ABD pazarının ise yerel oyuncusu olma yönünde önemli mesafe kat ettik.
Çevre sorunları insanlığı yıkıma götürecek noktaya doğru hızla ilerliyor. Sizce sürdürülebilir yapıların oluşumunda çeliğin rolü nedir?
Çelik son derece dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapı malzemesi olarak, doğal kaynakları korumanın ve sürdürülebilir olmanın temel unsurlarından biridir. Çok daha yaygın kullanılması gereken bir malzeme olduğu halde yeterince kullanılmaması, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma potansiyelinden yeterince yararlanılmamasına katkıda bulunuyor.
Ülkemiz yapısal çelik sektörünün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde yapısal çelik sektörü son yıllarda önemli ölçülerde gelişti. Ancak yapısal çelik kullanımı ve tüketimi konusunda arzulanan noktada olduğumuzu söyleyemiyoruz. Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan bir ülkede binalarda şimdikinden çok daha fazla çelik kullanılması gerekiyor. Ancak bu bilinç halen yeterince yerleşmiş değil. Borusan Mannesmann, Prosteel yarışması gibi projelerle sektörde ve toplumda bu konudaki farkındalığı, bilinci artırmak için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalara diğer sektör şirketlerinin de katılması bu konuda olumlu sonuçlar almamıza yardımcı olacaktır.
Önümüzdeki süreçte sektörde nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Borusan Mannesmann yapmış olduğu stratejik planlamaya uygun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’deki liderliğimizi korurken, ülkemizin global oyuncusu olma yönünde dış pazarlardaki mevcudiyetimizi güçlendireceğiz. Bu konuda önemli bir aşama olan ABD’deki ciromuzu ve pazar payımızı artırmaya odaklanacağız. Bu yılki ana odağımız son dönemde gerçekleştirdiğimiz büyük ölçekli yatırımların planlanan çerçevede ve kârlılıkta gerçekleşmesini sağlamak olacak. Önümüzdeki dönemlerde farklı ihracat pazarlarına ve katma değeri yüksek yeni ürün çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Daha uzun dönemde ise otomotiv sektörüne yönelik yüksek katma değerli çekme borularda büyüme hedefliyoruz.
15 yıldır devam eden ve sektörde önemli bir yeri olan PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’na olan katkılarınızdan bahsedebilir misiniz? 2015-2016 PROsteel için kayıtlar ne zaman başlayacak belli midir?
15’inci yılını tamamlayan PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışmasını üniversite düzeyinde öğrenciler arasında yapılan en köklü yarışma diye nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Yarışmayı, geleceğin mimar ve mühendislerini çelik malzemeyle henüz öğrenci sıralarındayken tanıştırmak amacıyla Marmara depreminden hemen sonra başlattık. 2004 yılından bu yana da Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ile birlikte düzenliyoruz. Acı sonuçlarını ulusça yaşadığımız büyük Marmara depreminin verdiği acı dersin bizim gibi sanayi firmalarına büyük bir misyon yüklediğine inanıyoruz. Borusan Mannesmann olarak bu misyonu üstlendik. Üniversitelerin Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerinin katıldığı yarışma ile gençlerde, binalarda çelik kullanımına dair bilincin güçlenmesine destek olmayı hedefliyoruz. Bir sonraki Prosteel yarışması için duyurular Ekim ayında başlayacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı