Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua arasında imzalanan “Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı,” iki ülkenin stratejik iş birliğini daha da pekiştiriyor.
Anlaşma, Bayraktar’ın Çin'in Tianjin kentinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı’na katılımı esnasında gerçekleşti. Konferansta yaptığı konuşmada Bayraktar, nadir toprak elementlerinin hem ulusal güvenlik hem de ekonomik büyüme açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, bu elementlerin özellikle temiz enerji teknolojilerinde hayati rol oynadığını vurguladı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için 2040 yılına kadar temiz enerji teknolojileri için kritik minerallere olan talebin dört kat artacağına işaret eden Bayraktar, bu büyümenin Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirdiğini belirtti.
Türkiye'nin nadir toprak elementleri alanındaki adımları, 2020 yılında Nadir Toprak Elementleri Enstitüsü'nün kurulmasıyla hız kazandı. 2022 yılında Eskişehir’de keşfedilen dünyanın ikinci en büyük nadir toprak elementi rezervi ile Türkiye, yıllık 570 bin ton nadir elementi saflaştırabilecek bir sanayi tesisi kurmayı hedefliyor. Bayraktar, bu alanda Türkiye'nin Afrika, Batı ve Orta Asya’daki ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Bayraktar, konferansın ardından Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile bir araya gelerek, iki ülke arasında madencilik alanındaki işbirliğini pekiştirmek amacıyla “Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.
Bakan Bayraktar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Uluslararası Madencilik Konferansı’na katılmak üzere geldiğimiz Tianjin’de Çin Halk Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Wang Guanghua ile bir araya gelerek ülkelerimiz arasında madencilik alanında bir mutabakat zaptı imzaladık. Küresel madencilik sektörünün kritik bir dönemden geçtiği günümüzde Çin ve Türkiye arasında madencilik alanında geliştirilecek ortak projeler büyük bir potansiyele sahip. İmzaladığımız anlaşma ile madenciliğin her alanında iş birliğimizi ilerletmeyi, özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedefliyoruz. Anlaşmanın iki ülke için de hayırlı olmasını ve en kısa sürede somut projelere dönüşmesini temenni ediyorum."Dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı