Üreticilerin SteelRadar'a yaptığı değerlendirmeler ve SteelRadar analistinin yorumlarına göre;
Türkiye çelik sektörü zor günler yaşıyor. Küresel talepsizliğin yanı sıra ülkemizdeki yüksek maliyetler üreticileri zorluyor.
Küresel piyasada ucuz enerji ile üretim yapan ülkelerin düşük fiyatları pazarda rekabet gücünü yavaşlattı.İç piyasalarda kredilerin sıkışması, enflasyon veüretim maliyetlerindeki artış üretilen çeliğin tüketilmeden stokta şişmesine sebebiyet verdi.
Uzun ürünlerde mamul toprağa girmiyor
İnşaat demirinde uzun zamandır sakin seyreden piyasalar inşaat demirinin tüccarlar arasında dolaşmasına sebep oldu. İnşaat sektörünün durgunluğu demirin toprağa girmesini engelledi.
Stok maliyetlerindeki artış fabrikaların üretimde kısıtlamaya gitmesine sebep oldu. Yarı mamul ve mamul üreticileri bakım çalışmaları ile kısıtlı üretim yapmaya başladı. Sektörün sorunlarının başında enerji maliyetleri ve rekabete uygun olmayan ithal mamuller geliyor.
Yassı mamullerde ithalat fiyatları iç piyasa fiyatlarının altında kaldı
Yassı mamullerde Uzak Doğu'dan yapılan ithalatlar ve legal olamayan Orta Doğu ticaretleri iç piyasadaki satışların fiyatlarda gücünü koruyamadığına işaret etti.
İhracatta ise ağırlıklı Avrupa Bölgesi'ne yapılan teslimatlar İtalya ile fiyatların yaklaşması ile Türkiye'nin ikinci seçeneğe düştüğünü gösterdi.
Konuya ilişkin bakanlıktan beklentiler şöyle sıralandı;
- Enerji maliyetlerinde üreticilerin desteklenmesi
- Haksız rekabete sebep olan ithalata ek vergiler getirilmesi
- Enflasyon ile mücadelede piyasaya kredi desteği
- Legal olmayan ticaretlerde ürün menşelerinin sıkı takibi
Dört ana başlıkta toplanan başlıca sorunlara iyileştirmeler yapıldığı taktirde Türkiye'nin kaliteli ve güçlü olan dev sektörü 2024'e daha iyi başlangıç yaparak kaybettiği pazarlarını hızlıca toparlayacak deneyime ve birikime sahip.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı