IMC Organizasyon tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı, Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği'nin destekleriyle, önde gelen sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Konferansın öne çıkan isimlerinden Borçelik Satış Direktörü Ozan Faik Tumba, çelik endüstrisinde sürdürülebilirlik ve karbon azaltımına odaklanan önemli konuları ele aldı.
Faik Tumba'nın sunumunda öne çıkan başlıklar arasında, yeşil enerjiye geçiş, çelik endüstrisinde karbondan arındırma, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel) stratejileri, CBAM ve ETS, küresel ticaret sorunları, Avrupa çelik pazarı gibi kritik konular yer aldı.
Özellikle, Faik Tumba'nın vurguladığı önemli bir nokta, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili endişelerin giderek arttığı ortamda, çelik endüstrisinin bu konuda üstlendiği sorumluluklar ve alınması gereken önlemler oldu.
Sunumda, Borçelik'in yüzde 50 Borusan ve yüzde 50 Arcelormittal ortaklığı ile Gemlik'te üretim yaparken, ithalat ve ihracatlarında kendi limanlarını kullandığına dikkat çekildi. Emisyon ticaret sistemi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması üzerine detaylı bilgiler veren Tumba, dünya genelindeki ısı artışının, iklim değişikliği ile birlikte ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kyoto Protokolü ile 1990 yılında başlayan düzenlemelerin ardından, Tumba, Türkiye'nin 2038'e kadar emisyon artışını azaltmayı taahhüt ettiğini, Avrupa Birliği'nin ise 2030'da yüzde 50 azaltım hedefiyle ilerlediğini belirtti. Faik Tumba, karbon emisyon ticaretinin Avrupa Birliği'nde 2005 yılında başladığını, Türkiye'nin ise henüz bir ETS sistemi olmadığını ancak bakanlığın bu konuda çalışma içinde olduğunu ifade etti.
2023 yılında yasalaşan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili bilgi veren Tumba, Avrupa'ya ihracat yapan ülkelerin, 2023'ten itibaren karbon emisyonlarını raporlamak zorunda kalacaklarını açıkladı. Bu durumun Türkiye için, Avrupa ile olan ticarette rekabet avantajını koruma açısından önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin henüz bir ETS sistemi olmaması durumunda Avrupa'ya yapılan ihracatta geri kalmak riskine dikkat çeken Faik Tumba, "Avrupa bizim en iyi ticari ortağımız. Türkiye, sadece demir çelik değil, diğer ürün gruplarında da Avrupa ile olan ticaretini sürdürmek zorunda. Bu nedenle ETS sistemi, ileri dönük ihracatlarımız için önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı