Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, dolar/TL seviyesini etkileyen iç ve dış dinamiklerin 2-3 ay içerisinde netlik kazanmasıyla kurun stabilize olacağını ve Türk lirasının değer kazanacağını düşündüğünü söyledi.
Merkez Bankasının en önemli gösterge aracının ortalama fonlama maliyeti olduğuna işaret eden Erbil, "Enflasyon seviyesi dikkate alındığında ortalama fonlama maliyetinde gevşeme beklemek yanıltıcı olur. Yakın vadede de ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti düşmeyecek. Bunda da en büyük etken enflasyon" dedi. Erbil, 1-2 aylık süreçte enflasyonun artma ihtimali olan bir ortamda TL'nin bollaşmasını beklemenin çok doğru olmayacağını ifade etti. Fuat Erbil, 2017'de enflasyon dinamikleri anlamında gıda fiyatlarının takip edileceğini, enerji fiyatlarının da geçen yıla kıyasla yüksek seyretmesinden ötürü enflasyonun baskı altında olacağını vurguladı.
"Kurda volatiliteyi düşürmek gerek"
2016 gerçekleşmeleri ve 2017 beklentilerine ilişkin Anadolu Ajansına değerlendirmelerde bulunan Erbil, "2016 yılında bankacılık sektörü olarak sermaye anlamında rahattık. 2017 yılında da büyüyeceğiz. Bankacılık olarak ne kadar sermayemiz varsa o kadar büyüyebileceğiz. Bunun bir sınırı var. 1 liraya 8 liralık kredi verebiliyoruz. Bunu 10-12 lira yapamıyoruz. Bunun bir katsayısı var. Bir şekilde ya kârlılığı artırmalıyız ya da ortak sermaye getirmeli. Dolar kurunun volatilitesini azaltmak lazım" dedi.
"Beklentilerin ötesinde kredi büyümesi görebiliriz"
2016’yı verimlilik ve doğru sermaye yönetimiyle yılbaşında koydukların hedefin ve sektörün üzerinde bir büyüme ile neticelendirdiklerini belirten Erbil, yeni yıla, kredi büyümesi anlamında beklentilerinin üzerinde gelişen bir konjonktürle başladıklarını, sektörün de bu yıla yavaş başlamadığını söyledi. Erbil, "Beklentilerin ötesinde daha hızlı bir büyümenin olabileceği, en azından bunların sinyallerini görebileceğimiz bir yıla başladık. Her ne kadar bütçelemeyi yaparken, rakamlar ve ruh hali buna yakın bile olmasa da... Sektörün büyüme trendlerini izliyoruz. Geçen yılın ortalarında bireysel kredilerde trend yüzde 6’ların altına düşmüştü. Ticari kredilerde bu oran yüzde 9 civarındaydı. Bugün itibarıyla yıllıklandırılmış bazda trend yüzde 10’un üzerinde" ifadelerine yer verdi.
"Yabancı para borç alma iştahı azalacak"
Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, bankaların yurt dışından borçlanmalarına iki yönden bakılması gerektiğini, dünyada faiz oranlarının artmasıyla likiditeden ziyade maliyetlerde bir yükseliş yaşandığını, diğer taraftan da ekonomik risk primi nedeniyle maliyetlerde bir miktar genişleme görüleceğini, tüm bunların yurt dışından borçlanmada maliyetlerini yukarı çektiğini söyledi.
Erbil, TL kullanımının artması ve bundan sonra da kullanımının artacak olmasının yabancı para kredi talebini göreceli azaltacağını öngördüklerini kaydetti. Bankaların yabancı para borç verme ihtiyaçları veya fırsatlarındaki daralmanın borç almalarını azaltacağını belirten Erbil, "Bu, stabilizasyon sağlayacak. Biz yurt dışına daha az borçlanma için gideceğiz. Bu bir dengeleyici faktör olacak. Likiditeye ulaşımda bir sıkıntı görmüyorum. Fiyatlamalarda bir artış olacak, bu kolay düşmez" şeklinde konuştu.
"Kredi büyümemiz yüzde 15’i aşabilir"
Fuat Erbil, trend anlamında reel sektör kredilerindeki büyümelerin fazla olduğunu, bireysel anlamda konutta bir gelişme görüldüğünü belirterek, artan vadelerden dolayı bireylerin borçlanma kapasitelerinin arttığını, eskiden reddedilen kredilerin artık verilebildiğini anlattı. Erbil, özellikle iç tüketimle ilgili biraz canlandırmanın olacağını, beyaz eşya tarafında yapılan son düzenlemenin de piyasaya hareket kazandıracağını ifade etti. Geçen yıl yüzde 15 olan kredi büyümesi hedeflerinin yüzde 18 olarak gerçekleştiğini kaydeden Erbil, bu yıl da büyüme hedeflerinin yüzde 15 olduğunu, ilk işaretlerin, yılı bunun üzerinde bir büyüme ile kapatacaklarını gösterdiğini kaydetti. Erbil, Garanti'nin kredilerinin yüzde 40'a yakını yabancı para. Hiç kredi vermeyelim bugünden yarına dolar/TL'de yüzde 10'luk bir artış olsa sermaye yeterliliğimiz 60 baz puan azalıyor. Sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 16'dan yüzde 15,4 e düşüyor. Kâr ettiğimiz zaman bunu sermayemize ekliyoruz ve kredi olarak veriyoruz" dedi.
"Yurt dışında fırsat olursa değerlendireceğiz"
Erbil, Garanti’nin büyüme stratejisi ve konsantrasyon anlamında Türkiye de olacağını, yurt dışında fırsat olursa değerlendirebileceklerini, mevcut koşullarda yurt dışında büyümenin mümkün olmadığını vurguladı. Fuat Erbil, şubeleşme anlamında fırsatları değerlendirdiklerini Erbil, personel istihdamı anlamında geçen yılı iştirakler hariç 20 bine yakın seviyede kapattıklarını, 200-300 alım kaydettiklerini, 2017 de de buna benzer bir personel alımı ile yılı kapatacaklarını bildirdi.
"BBVA, Türkiye'ye inanıyor"
Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, Türkiye ye gelen yabancı bankaların sektöre katkısının neler olacağına ilişkin soru üzerine, "BBVA, ana hissedarımız. Onlar Türkiye de olmaktan memnunlar. Türkiye ye inanıyorlar. Büyüyen Türkiye ile büyümeyi istiyorlar. Bunu her defasında söylüyorlar." ifadelerini kullandı.
Türkiye ye uzun vadeli bakan oyuncularda sıkıntı görmediklerini, kısa vadede birtakım olumlu ya da olumsuz karar alanların ekonomiye etkisi olmayacağını belirten Erbil, yabancı banka temaslarında, Türkiye ye bakış anlamında en ufak bir sıkıntının olmadığını, yatırımcı tarafında da geçen yılın ikinci yarısında çok fazla olan belirsizlik ortamının kalkmaya başladığını söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı