Körfez ve Arap bölgesinin Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının bu bölgede yatırım yapılmasını istediklerini söyledi. Katar’da düzenlenen 2. KOBİ’ler Konferansı’na 2 ülkeden yaklaşık 400 iş adamının katıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasir Al Sani tarafından kabul edildiği sırada kendisine “Türkiye’ye yeni bir proje müjdesi vereceğiz.” ifadesini kullandığını aktardı. Hisarcıklıoğlu, söz konusu yeni projeye ilişkin "Projeyi Başbakan açıklayacak." şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkinin dünyada başka bir örneği bulunmadığını dile getirerek, iki ülkenin sadece ortak çıkarlar doğrultusunda değil, dış politika dahil her konuda sanki tek devlet gibi hareket ettiğini ifade etti. Katar’ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede Türkiye'ye büyük destek verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Özellikle FETÖ ile ilintili kimseyi ülkelerinde barındırmıyorlar. Özelikle darbe girişimi sonrasında yurt dışında Türkiye ekonomisiyle ilgili epey bir olumsuz algı ortaya çıktı. Bu algıyı bilerek pompalayanlar oldu.” diye konuştu.
Katarlı firmaların Türkiye’deki yatırımları hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Commercial Bank Qatar'ın Alternatifbank’ı, Qatar National Bank'ın, Finansbank’ı satın aldığını, Katar Silahlı Kuvvetler Endüstri Komitesi'nin BMC’nin yüzde 49 hissesine ortak olduğunu, Mayhoola Investment'ın Boyner Grubu’nun yüzde 31 hissesini, Bein Media Grup'un Digiturk’ü satın aldığını, Al Sraiya Holding'in Mado'nun yüzde 49, Qatar Holding'in Banvit'in yüzde 40 hissesine ortak olduğunu, ayrıca Qatari Diar'ın İstanbul’da Sea Pearl Ataköy isimli gayrimenkul yatırımını yaptığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 6,5 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Son dönemde Katar devleti büyük inşaat projelerinde Türk müteahhitlerine avantajlar sağlıyor. Türkiye- Katar önümüzdeki süreçte daha büyük işleri birlikte yapacağız. Üç aşamalı planımız var, birincisi Türkiye-Katar arasındaki ticareti artırmak. Firmalarımızı ticari partner yapmak. İkincisi Katarlı dostlarımızın ülkemizdeki daha fazla şirkete ortak olmasını sağlamak. Üçüncüsü Katar'ın 2030 ekonomik dönüşüm programı var. İmalat sanayi ve turizmde güçlü ülke olmak istiyorlar. Biz de bu konuda tecrübemizi aktarmak istiyoruz. Katar sermayesinin desteğiyle Katar’da sanayi tesislerine yatırım yapmak istiyoruz. Bütün bunlarla beraber müteahhitlik projelerine de devam etmek istiyoruz. 2022 Dünya Kupası maçları Katar’da oynanacak. Bu bizim için de çok önemli. FİFA Dünya Kupası ilk defa Müslüman bir ülkede olacak.”
Hisarcıklıoğlu, Türk inşaat sektörüne Katar'da yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, “2022’ye kadar Katar 140 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Daha fazla pay almak istiyoruz. Firmalarımız da bu fırsatı kaçırmasın. Türkiye’deki bütün firmalarımıza çağrıda bulunmak istiyorum, önümüz çok açık burada. Katar-Türkiye iş birliği, dünyaya rol model olabilecek bir iş birliği.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, “KOBİ'ler üzerine eğilmekle başladı Katar. Türkiye’de de sanayileşmenin başlangıcını KOBİ’ler gerçekleştirdi. Bugünün KOBİ’leri yarının sanayi devleri haline geliyor. Bizde tecrübe, burada para var. Artı 2030 planını koymuş Katar. Sadece Körfez ülkeleri diye bakmamak lazım Katar'a, tüm Afrika kıtası dahil olmak üzere bütün coğrafyaya hizmet verilebilir. Coğrafya müthiş imkanlar sunuyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı