8.643,88 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,07 TRY Faiz Faiz
75,11 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,50 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,15 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.026,19 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türk imalat sektöründe ivme kaybı devam ediyor: İmalat PMI 49,00'e düştü

 İstanbul Sanayi Odası (İSO), imalat sektöründe Ağustos ayına ilişkin aktivite verilerini yayımladı.

Türk imalat sektöründe ivme kaybı devam ediyor: İmalat PMI 49,00'e düştü

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk imalat sektöründe ağustos ayında imalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) 49,00 olarak kaydedildi. Bu rakam, üst üste ikinci ayda da 50,00 eşik değerinin altında gerçekleşti ve Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğünü gösterdi. İmalat PMI'nin 50'nin altında olması, sektörde daralmayı işaret ediyor ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı yansıtıyor.

Firmalar yeni sipariş almakta zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki aya göre hızlandığını bildirdi. Müşterileri yeni sipariş vermekten caydıran temel faktör, güçlü fiyat baskıları oldu.

Ağustos anketi sonuçları hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Ağustos ayında çoğu sektörde gözlenen hafif gevşemeye rağmen, fiyat baskıları üçüncü çeyreğin ortasında imalatçıların karşılaştığı temel sorun olmaya devam etti. Bu durumun talep üzerinde yarattığı sınırlayıcı etki nedeniyle yeni siparişler çok az sayıda sektörde artarken, zorlukların en fazla yoğunlaştığı sektörler giyim ve deri ürünleri ile tekstil ürünleri oldu. Diğer taraftan, kara ve deniz taşıtları ile elektrikli ve elektronik ürünler ise ay içerisinde en iyi performans gösteren sektörler arasında yer aldı ve bu durum söz konusu endüstrilere yönelik bir miktar iyimserlik sağladı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ağustos ayı raporuna göre, takip edilen 10 sektörden dördünde üretim arttı. En güçlü artış, elektrikli ve elektronik ürünlerinde oldu, en sert yavaşlama ise giyim ve deri ürünlerinde ölçüldü. Çoğu sektör yeni siparişlerde ivme kaybederken, girdi maliyetleri de genel olarak hızlı bir şekilde artmayı sürdürdü. En belirgin artış, kara ve deniz taşıtlarında gerçekleşti. Metalik olmayan mineral ürünler, satış fiyatlarında en hızlı artışı kaydetti. On sektörden dördünde istihdam arttı.

Gıda üretimi yeniden artışa geçti

Gıda imalatçılarının üretim hacmi temmuz ayındaki hafif düşüşün ardından ağustosta yeniden büyümeye geçerek son dört ayda üçüncü kez artış kaydetti. Bu gelişmede yeni siparişlerin üst üste dört ay artması etkili olurken, ihracatta da iyileşme yaşandı. İstihdam ise temmuzdaki rekor artış dahil olmak üzere dokuz aylık genişleme trendinin ardından yatay bir seyir izledi. Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu bir önceki anket dönemine göre gerilemesine rağmen yüksek seviyesini korudu.

Ana metal sektöründe istihdam azaldı

Ağustos ayı verileri, üretim ve yeni siparişlerde süregelen yavaşlamalara bağlı olarak ana metal sektöründe istihdamın azaldığına işaret etti. Çalışan sayıları son dört ayda ilk kez daralırken, söz konusu düşüş mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Satın alma faaliyetleri de son bir yılın en yüksek oranında azaldı. Tedarikçilerin teslimat süreleri, iki aylık iyileşmenin ardından ağustos ayında artış kaydetti. Öte yandan, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları enflasyonu yüksek seviyelerde kalmakla birlikte yavaşlama sergiledi.

Ağustos ayında üretimde güçlü artış kaydedildi

Türk makine ve metal ürün imalatçıları, temmuz ayındaki yavaşlamanın ardından ağustosta üretimlerini artırdı. Böylece sektör son altı ayın beşinde büyüme kaydetti. Toplam yeni siparişlerdeki yavaşlamanın devam etmesine rağmen ihracat siparişleri yeniden büyümeye geçti. Üretimdeki genişlemenin ardında yatan bir diğer faktör, belirgin şekilde artan birikmiş işleri tamamlama çabası oldu. Bu durum, istihdamda da mayıs ayından bu yana en yüksek hızda kaydedilen güçlü bir artışa yol açtı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Suudi Arabistan madencilik sektörü 28 yeni ruhsatla büyütüyor

5 Kasım 2024 Salı

Hindistan'da çelik üretimi artarken, ithalat ve ihracatta dengesizlik sürüyor

5 Kasım 2024 Salı

Diler Holding'ten atama! Mehmet Fatih Gökçe CSO Oldu

5 Kasım 2024 Salı

Türkiye-Kırgızistan arasında 19 anlaşma imzalandı

5 Kasım 2024 Salı

ABD’de ham çelik üretimi haftalık bazda düştü

5 Kasım 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun