Kızıldeniz'deki aksaklıklar, Türk çelik üreticilerinin Avrupa Birliği pazarında yeni fırsatlar yakalamasına olanak sağladı. Ege Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan'ın açıklamalarına göre, Süveyş Kanalı'nda yaşanan gecikmeler, Asyalı üreticilerin AB'ye çelik gönderimlerini zorlaştırdı ve Türk üreticilerinin rekabet gücünü artırdı.
2024'ün ilk yarısında Türkiye'nin toplam çelik ihracatı %31 artarak 8,8 milyon mt'ya ulaştı. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri, özellikle yassı çeliğe olan talebin yükselmesi ve AB'ye yapılan yüksek sevkiyatlar olarak belirtildi.
Ancak Ertan, iç pazardaki ekonomik koşulların Türk çelik sektörünün karlılığını baskılamaya devam ettiğini vurguladı. Yüksek girdi maliyetleri, enflasyon ve düşük kur politikası, üreticiler için büyük zorluklar yaratıyor. Türk sanayi kaynaklarına göre ise;1 Temmuz'da yürürlüğe giren elektrik tarife artışları ise çelik üretim maliyetlerine 10$/mt'lik bir artış ekledi.
"Her ne kadar AB bölgesinde pazar paylarımızı geri kazanmaya başlamış olsak da, iç pazardaki ekonomik koşullar marjlarımızı ve karlılığımızı baskılamaya devam etti" diyen Ertan, yüksek girdi maliyetleri, enflasyon ve düşük kur politikasına işaret etti.
Ertan, Türk üreticilerin AB'nin Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlamak için yatırımlarını artırması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, Türk hükümetinin dahilde işleme rejiminde planlanan düzenlemenin, üreticilerin rekabet gücünü zayıflatmaması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı