9.420,42 TRY BIST 100 BIST 100
34,40 USD USD USD
36,34 EUR EUR EUR
4,79 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,75 TRY Faiz Faiz
71,81 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,38 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,10 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,18 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.835,93 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türk çeliğinde hedef yeni ihracat pazarları

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), sektörün Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliğini ve ticaret hacmini artırmak, Tunus ile bağları güçlendirmek için 24 Türk çelik ihracatçı firmasının katılımıyla Tunus'a sektörel ticaret heyeti düzenledi.

Türk çeliğinde hedef yeni ihracat pazarları

2022 yılındaki ihracat rakamlarına ulaşabilmek için ÇİB olarak yurt dışı organizasyonlara hız verdiklerinin altını çizen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Kuzey Afrika bölgesinin en önemli pazarlarından olan Tunus'a 24 firma ile düzenledikleri Sektörel Ticaret Heyeti (STH) programının çok verimli geçtiğini belirtti. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracatlarını artırmak için durmadan çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Aslan, "Hedefimiz; temaslarımız ve B2B görüşmeler ile sinerji oluşturabilmek ve yeni ihracat kapıları aralayabilmek.” dedi.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliğini artırmak, pazardaki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri geliştirmek amacı ile Tunus'ta 22-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında Sektörel Ticaret Heyeti (STH) düzenledi. 24 Türk firmasından 46 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Sektörel Ticaret Heyeti programı kapsamında ülkeler arası ticaret hacminin artırılması hedefiyle Kuzey Afrika ülkelerinden 100'ü aşkın ithalatçı firma ile 1000'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan'ın başkanlığında düzenlenen Tunus Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonuna; İMMİB Genel Sekreteri Selahattin Armağan Vurdu, Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, İMMİB Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Kırlıoğlu, ÇİB Şube Müdürü Uygar Tatar katılım sağladı. Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan'ın açılış konuşması ve Tunus Ticaret Müşaviri Müjdat Emre Semiz'in heyet ziyareti ile Kuzey Afrika pazarında Türk çelik sektörünün ihracatını arttırmaya yönelik fırsatlar değerlendirildi.

Tunus’ta bine yakın görüşme

2024'ün ilk dört aylık istatistiklerine göre geçen yılın aynı dönemine göre Türk çelik ihracatının değer bazında yüzde 12 artış ile yaklaşık 5,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2023'e kıyaslandığı zaman Türk çelik ihracatının yeni yıla güçlü başladığı düşünülse de 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 32'yi aşan bir düşüş gözlendiğini ifade etti. 2022 yılındaki ihracat rakamlarına ulaşabilmek için ÇİB olarak yurt dışı organizasyonlara hız verildiğinin altını çizen Aslan, Kuzey Afrika bölgesinin en önemli pazarlarından olan Tunus'a 24 firma ile düzenledikleri Sektörel Ticaret Heyeti (STH) programının çok verimli geçtiğini söyledi.

Aslan, ikili iş görüşmelerine Tunus'a komşu ülkeler başta olmak üzere Cezayir, Libya, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinden de katılım gerçekleştirildiğini belirtti. Heyet katılımcısı her bir firmanın 40'ın üzerinde görüşme yaptığını kaydeden Aslan, 100'ün üzerinde Tunuslu firma ile 1000'e yakın görüşme yapıldığını belirtti.

Çelikte üretim geriledi

Çelik sektöründe üretimin gerilediğini kaydeden Adnan Aslan, “2022 yılında üretimimiz 35 milyon 134 bin tondu. 2023'te yüzde 4 gerileyerek 33 milyon 714 bin tona düştü. 2022'de ihracatımız 20 milyon tona yakın seviyelere çıkmıştı. Normal şartlar altında 2023 hedefimiz 16 milyon ton, 16 milyar dolar ihracattı. Ancak gerisinde kaldık. 2024'te ise 17 milyon tonluk ihracat hedefliyoruz.” dedi.

“İlk 4 ayda Tunus'a en fazla profil ihraç edildi”

Türkiye'nin Tunus'a çelik ihracatının miktar bazında 2023 yılında yüzde 42 gerilediğinin bilgisini paylaşan Aslan, 2024 yılı Ocak ayından itibaren vergi uygulamaya başlanması ile bu yılın ilk 4 ayında ise düşüşün yüzde 34'ler civarında olduğunu, Ticaret Bakanımızın Haziran ayında ki Tunus ziyaretlerinde vergi uygulamalarının kaldırılması için görüşmeler yapılacağı ve düzenlenen ticaret heyeti ile bu pazarda yeniden yükselişe geçmeyi planladıklarını ifade etti. Ayrıca ilk 4 ayda Tunus'a en fazla profil ihraç edildiğini kaydeden Aslan, "Afrika pazarı çok önemli ve bu pazardaki varlığımızı güçlendirmek için görüşmelerimiz devam edecek. Sektör olarak pandemi sonrası yakaladığımız avantajı ve rekabet gücümüzü; Çin'in açılması, Rusya-Ukrayna savaşı, küresel sıkılaşma ve artan maliyetler sonucu kaybettik. Sektör olarak 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz 21,1 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmamız pek mümkün görünmemekle birlikte 2024 yılını, 2023 yılı rakamlarının üzerinde kapatmak ve pazarlardaki varlığımızı güçlendirmek için sektörel ticaret heyetlerine, fuar ve müşteri ziyaretlerine devam edeceğiz." dedi.

Hedef ticaret hacmini artırmak

2024'te de 17 milyon tonluk ihracat ile 16 milyar dolar ihracat geliri hedeflediklerini kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, "2022'deki 20 milyon tona yakın ihracat seviyesine yeniden ulaşmamız biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor. 2028 için ise 32 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik." dedi. Çelik sektöründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 60-65 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Aslan, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracatımızı artırmak için durmadan çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Ticaret hacminin artırılmasına yönelik bu tarz etkinliklerin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Adnan Aslan, “Hedefimiz; temaslarımız ve B2B görüşmeler ile sinerji oluşturabilmek, meslektaşlarımızın bir araya gelerek dünyamızın içinden geçtiği konjonktürü değerlendirmelerini, farklı bakış açıları kazanmalarını sağlamak ve yeni ihracat kapıları aralayabilmek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Vergi oranları ile teklif fiyatımızı tutturmanın çok zor olduğuna şahit olduk”

SteelRadar’a heyetin amacı ve içeriğinden bahseden Işık Çelik İhracat Bölge Satış Müdürü Yasin Acar; “ Amaç Türkiye ile Tunus arasındaki ticari hacmin artırmak ve bu amaç doğrultusunda Türk iş adamları ile Tunus iş adamları arasında bu konferansın adı altında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ticareti artırmak için katılım sağlayan Tunuslu firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Bu ikili görüşmeler esnasında firmalarla tanışıldı ve Türk firmaları kendi ürünlerinin tanıtımını ve pazarlamasını yaptılar. Bizim üretimini yaptığımız ürünler (sıcak hadde köşebent, lama, kare ve yuvarlak çelikleri) için %22,5 gümrük vergisi uygulandığından bu vergi oranları ile teklif fiyatımızı tutturmanın çok zor olduğunu müşterilerden de duyarak canlı şahit olmuş olduk. Bu mamulleri ağırlıkta İtalya’dan alım yapıyorlar sebebi İtalya’dan alım yaptıklarında %0 gibi bir vergi olduğundan fiyatları bizimkilere kıyasla daha uygun geliyormuş.

Heyet en önemli gündem maddesinin Tunus'un Türk ürünlerine koymuş olduğu vergiler olduğunu söyleyen Ram Demir Çelik Dış Ticaret Direktörü Aslı Şahin,” Tunus'un Türk ürünlerine koymuş olduğu vergiler var bu da ihracatı zorlaştırıyor. Heyette de bu ihracat zorluklarından bahsedildi ama henüz bununla ilgili bir aksiyon alınmadı ya da konuşulmadı. Bazı ürünlerde vergi yok, belki bunlar açısından biraz daha pazarda satış yapılmasını, daha fazla ihracat yapılmasını sağlayabilir ama onun dışında ileriye dönük henüz bir plan yapılmadı” dedi.

Tunus Sektörel Ticaret Heyeti'ne katılan firmalar arasında Ağır Haddecilik A.Ş., Akçelik Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Akkatoğlu DÇ. Sanayi İth. İhr. ve Tic. LTD. ŞTİ., BMS Birleşik Metal Sanayi A.Ş., Borçelik, Boskay, Çakıroğlu, Ekinciler Demir ve Çelik San. A.Ş., Ersoylar, Fecon Dış Ticaret, İzmir Demir Çelik San. A.Ş., Kayseri Metal Center San. ve Tic. A.Ş., İçdaş, Fer Hasır Metal ve Mak., Gazi Metal Mamulleri, Işık Çelik Sanayi, Kibar Dış Ticaret, Kocaer, Nikel Paslanmaz Çelik Sanayi, Ram Demir Çelik Sanayi, Serhat Haddecilik, Tatmetal Çelik Sanayi, Yametaş Yassı Metal Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yolbulan Metal Sanayi gibi firmalar yer aldı. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ziraat Dinamik: Dijital Bankacılıkta Yeni Bir Dönem Başlıyor!

17 Kasım 2024 Pazar

BSRM Steels, 2025’te yeni bir çelik tesisi kuracak

14 Kasım 2024 Perşembe

Avrupa Komisyonu 2024 Sonbahar ekonomik tahmin raporunu yayınladı

16 Kasım 2024 Cumartesi

voestalpine, 2024/25 ilk yarısında zorlu ekonomik koşullara rağmen güçlü performans sergiledi

13 Kasım 2024 Çarşamba

GMH Gruppe, çelik üretiminde iklim nötrlüğüne ulaşmayı hedefliyor

16 Kasım 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun