Çevre ilçelerde arıtma yatırımlarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Ağustos ayında yapımı tamamlanan Özdere ve Doğanbey arıtma tesislerini peş peşe devreye almaya hazırlanıyor. Giderek artan biyolojik atıksu arıtma kapasitesi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle denizi, kumu ve güneşi ile ünlenen sahilleri tümüyle koruma altına alırken, sağlıklı bir çevre de oluşturmuş olacak. Arıtma yatırımları, İzmir çevresindeki turizm yatırımlarının da artmasına olumlu katkı sağlayacak.
Seferihisar’a 125 bin kişilik kapasite
Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlanan 9 milyon 250 bin lira maliyetli Doğanbey Atık Su Arıtma Tesisi’nin enerji hatları 1.4 milyon liralık yatırımla tamamlandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesise enerjinin Şubat ayında verileceğini ve işletme çalışmalarının başlayacağını bildirdi. 125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasitede olacak tesis, Doğanbey-Payamlı-Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşacak. Azot ve fosfor giderimi yapılacak tesiste koku giderim üniteleri de yer alacak. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görecek. Ardından içerdiği fosfor arıtılacak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanacak ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya verilecek.
Denizin dibine boru hattı döşeniyor
Gümüldür ile Özdere bölgesinin evsel atıklarını arıtacak Özdere Arıtma Tesisi, derin deniz deşarj hattının tamamlanması ile birlikte Mart ayında devreye girecek. Tesisten çıkacak suyun denize ulaştırılmasını sağlayacak deşarj hattı için de İZSU Genel Müdürlüğü 2 milyon 145 bin liralık yatırım yaptı. Eylül 2012 tarihinde başlayan çalışmaların yarısı bitti. Toplam 1 kilometrelik derin deniz deşarjının 500 metrelik bölümü deniz içine döşeniyor. 800 milimetre çapındaki borular 100’er metrelik aralıklarla contalarla birleştirilerek denize indiriliyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, deşarj hattının tamamlanması ile birlikte Özdere bölgesindeki evlerin kanal hatlarını arıtmaya bağlayacaklarını ve Mart ayında tesisin evsel atıkları arıtmaya başlayacağını bildirdi.
125 bin kişinin evsel atığını arıtacak ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde ayrıca koku giderim sistemi de yer alacak. Tesisin hizmete girmesi ile fosseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak. Tesis için İZSU, 8 milyon 987 bin TL.’lik, enerji temini için de 995 bin liralık yatırım yaptı.
İZSU’nun Özdere ve Doğanbey yatırım miktarı ise 22 milyon 777 bin lira oldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı