Yayınlanan verilere göre, imalat sanayi, iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB'ler ve hane halklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu.
İmalat sanayi iş yerlerinde toplam atığın 28 milyon tonunu oluştururken, bu atığın yüzde 63,2'si satıldı veya lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi. Maden işletmelerinde 26,3 milyon ton atık oluştu, bunun yüzde 99,99'u mineral atıklardan meydana geldi. Termik santrallerde ise 27,8 milyon ton atık meydana geldi.
OSB müdürlüklerinin altyapı hizmetleri ve benzeri idari faaliyetleri sonucu oluşan atık miktarı 323 bin ton olarak kaydedildi. Toplanan atıkların büyük bir kısmı lisanslı tesislere gönderildi veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildi.
Toplamda 1391 belediyenin 1389'unda atık hizmeti verildiği görüldü. Belediyelerde toplanan 30,3 milyon ton atığın büyük bir bölümü atık işleme tesislerine gönderilirken, kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,03 kilogram olarak hesaplandı.
Atık işleme tesislerinde toplam 133,2 milyon ton atık işlendi. Bu atıkların 81,4 milyon tonu bertaraf edilirken, 51,7 milyon tonu geri kazanıldı. Düzenli depolama tesislerinde 81 milyon ton atığın bertarafı sağlandı.
Atık istatistikleri, Türkiye'deki belediyelerden, imalat sanayi iş yerlerinden, termik santrallerden, OSB müdürlüklerinden, maden işletmelerinden ve atık bertaraf tesislerinden derlenmiştir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı