Tuğçelik Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Aydıner geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 2035 yılına kadar içten yanmalı motor teknolojisi ve elektrikli araç sayısının yaklaşık olarak yüzde 50 oranlarında olacağını yani eşitleneceğini öngördü. İçten yanmalı motorların yalnızca elektrikli araç teknolojisinde değil bunların paralelinde piyasada geliştirilecek projelerde de ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
Aydıner, aynı zamanda bu tür parçaların imalatlarına yönelik olarak teklif talepleri aldıklarını ve bunun doğrultusunda da fabrika planlamalarını organize ettiklerini söyledi. Kocaeli Arslanbey OSB’de toplamda 60.000 metre kare alana kurulu olan yeni tesislerinin bu tür yapı parçalarına hizmet edeceğini ve batarya gövdelerinin imalatında ve içten yanmalı motor teknolojisindeki dişli kutusu, kulaş kapağı, dişli gövdesi şanzıman kapağı gibi büyük parçaların imalatı noktasında yaşadıkları yer sorununu büyük ölçüde çözümleyeceğini aktardı. Üretim hacimlerini bu gibi yatırımlarla mevcudun 5 katına çıkartabileceklerini söyledi.
Aydıner, otomotiv sektöründe Çinli üreticilerin pazarda çok baskın bir şekilde söz sahibi olduğundan, sundukları ürünlerin kalitesinin Avrupa’daki üreticilerin ürünleriyle kıyaslanabilecek düzeyde olduğundan ve Çinli üreticilerin ürünlerinin Avrupa’daki üreticilerin ürünlerinin fiyatlarına göre yüzde 50 ye varan oranlarla daha uygun olarak sunduklarından bahsetti. Bu anlamda Avrupalı üreticilerin pazarda kayıp yaşayabileceğini ve Çinli üreticilerin Avrupa’ya ve Türkiye’ye yatırım yapabileceğini öngörüyor.
Aydıner, bundan sonraki süreçlerde Çinli üreticilere parça ihracatı yapmaya başlamalarının sürpriz olmayacağını söyledi. Bunu da Avrupalı müşterilerinin projelerini bir ila bir buçuk yıl kadar ötelemiş durumda olmalarına dayandırdı. Avrupalı müşterilerinin gelecek yıllarda rekabet edebilmek için stratejik bir yön bulmaya çalıştıklarını ifade etti.
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Tuğçelik ve Panpet’in Bedelsiz Bedelsiz Sermaye Artırımlarına Onay Geldi
SPK, Tuğçelik Alüminyum ve Metal Mamülleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kayseri Şeker Fabrikası AŞ’nin ortaklık yaptıkları Panpet Petrol Taşımacılık Sanayi ve Ticaret AŞ için bedelsiz sermaye artırımlarını onayladı.
SPK’nın haftalık bülteninde yayınlanan karara göre, Tuğçelik’in iç kaynaklarından finanse edilmek üzere 150 milyon TL, Panpet’in 34 milyon TL bedelsiz sermaye artırımları onaylandı.
Sermaye artırımı sonrasında, Tuğçelik'in sermayesi 30 milyon TL'den 180 milyon TL'ye, Panpet'in sermayesi ise 37,5 milyon TL'den 71,5 milyon TL'ye yükselecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı