Trump, Çin’in misilleme adımına karşılık olarak, Pekin’den ithal edilen mallara yüzde 50 oranında ilave vergi getirmişti. Böylece Çin’e uygulanan toplam vergi oranı yüzde 104'e yükseldi. Söz konusu karar, ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimini yeni bir boyuta taşırken, küresel ticaret dengelerini de etkileyebilecek potansiyele sahip.
ABD Başkanı, tarifelerin devreye alınmasından önceki süreci müttefik ülkelerle görüşmelere ayırdı. Salı günü Asya ve Avrupa’dan liderlerin Beyaz Saray ile temas halinde olduklarını duyurmasının ardından, Trump yönetimi de ABD’nin gümrük vergilerini düşürebilecek veya kaldırabilecek özel ticaret anlaşmalarına açık olduğunu bildirdi.
Enerji alanında düzenlenen bir etkinlikte konuşan Trump, “Anlaşmalar yapma konusunda çok iyi gidiyoruz – ben bunlara ‘ülkeye özel anlaşmalar’ diyorum,” ifadelerini kullandı. Çin’in yüzde 34’lük misilleme tarifesini “bir hata” olarak nitelendiren Trump, “Çin de bir anlaşma yapmayı çok istiyor ama bunu nasıl başlatacaklarını bilmiyorlar. Biz onların çağrısını bekliyoruz. Bu olacak!” dedi.
Trump ayrıca, Güney Kore Devlet Başkanı vekili Han Duck-soo ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Seul ile ticaret anlaşması yapılması olasılığının “oldukça güçlü” olduğunu söyledi. Japonya’dan yetkililerin de yakında Washington’a gelerek görüşmelere başlayacağı açıklandı.
Öte yandan Başkan Trump, görüşme talebinde bulunan yaklaşık 70 ülkeyle ticaret anlaşmalarının müzakeresinin zaman alacağını belirtti. Ancak kısa süre içerisinde ilaç sektörüne yönelik “büyük” gümrük vergileri açıklayacağının da sinyalini verdi.
Yeni tarife hamleleriyle birlikte ABD’nin küresel ticaret politikalarında daha agresif bir döneme girdiği yorumları yapılırken, Trump’ın “ülkeye özel” yaklaşımı, çok taraflı ticaret yapılarından uzaklaşan bir stratejiyi işaret ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı