Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta 160 milyar dolar olan 2013 yıl sonu hedefine ulaşmada şu anda önlerini yeteri kadar göremediklerini belirterek, "Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bu netleşir, belki Orta Vadeli Programda 2013 ihracatıyla ilgili bir düzeltme olabilir diye düşünüyoruz" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bodrum’da ihracat verilerinin açıklandığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye ve Mısır'da yaşanan olayların Türkiye'nin bu ülkelere olan ihracatını nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Büyükekşi, geçen sene Suriye’ye yapılan ihracat dibe vurduğu için bu yıl Suriye'ye ihracatta ciddi bir artış varmış gibi göründüğünü söyledi.
Suriye'ye şu anda gıda başta olmak üzere insani ihtiyaç ürünleri satıldığını kaydeden Büyükekşi, Mısır'a da bu ülkede yatırım yapan Türk firmalarına ara malı ve hammadde gönderildiğini, bu nedenle bu ülkeye ihracatta herhangi bir eksilme olmadığını kaydetti.
AB’ye ihracatta yüzde 6 artış bulunduğunu belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Bizim hedeflerimize ulaşabilmemiz için ihracatımızı yüzde 11 artırmamız gerekiyor. Ama maalesef şu anda ihracat artışı mal ihracatında yüzde 5 civarında. TÜİK’in açıkladığı ihracat rakamlarında külçe altın ihracatı da var, bizim açıkladığımız rakamlar ise sadece mal ihracatı. Külçe altın ihracatı geçen sene çok hızlı artarken ithalat düşüyordu, bu sene ise ithalat çok yükseliyor, ihracat ise hızlı bir şekilde düşüyor. O yüzden altın ihracatı geçen sene ihracatımızı nasıl pozitif etkilediyse bu sene de negatif etkiliyor. O yüzden ihracat hedeflerine ulaşma konusunda AB’nin bundan sonraki 4 ayda çok büyük önemi var. Çünkü Ortadoğu'ya ihracatımızda şu anda yüzde 17’lik bir düşüş söz konusu. Özellikle lojistik manada sıkıntı yaşıyoruz.”
Önümüzdeki 4 ayda, Eylül ayından itibaren AB’ye olan ihracatta daha fazla bir artış öngördüklerini ifade eden Büyükekşi, "O, bir miktar toparlayabilir. Ama 2013 hedeflerine ulaşma konusunda şu anda önümüzü yeteri kadar göremiyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bu netleşir. Belki Orta Vadeli Programda 2013 ihracatıyla ilgili bir düzeltme olabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.
- Kur artışının ihracata etkisi
Merkez Bankası'nın yıl sonunda dolar kurunda 1,92 lira hedef koymasının ihracata etkisinin sorulması üzerine Mehmet Büyükekşi, bundan önceki dönemde de Merkez Bankası'nın yüzde 4'lük bir faiz artışı yaptığını ve dolar kurunun 1,70 liradan 1,20 liraya kadar gerilediğini hatırlattı.
Kurdaki ani artış ve yükselişin ihracatçılar için son derece tehlikeli olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Örneğin bugünlerde 2,02-2,04 liradan maliyet yapan ihracatçı, dolar kuru diyelim ki 1,90-1,80 liraya gelirse ne yapacak? İhracatçının eline döviz ortalama 45 gün, bazen 60 ve 90 gün sonra eline geçiyor. Burada büyük riskler var" diye konuştu. Büyükekşi, "(İhracatçı yüksek kur ister, Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini gözetmez) diye bir düşünce var. Bizi bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bizim böyle bir beklentimiz yok. İhracatçı rekabetçi kur ister" dedi.
Büyükekşi, “Rekabetçi kurdan kastımız şu. Zaman içerisinde biz bu 2 TL'lere gelmiş olsaydık daha uzun zamanda Türkiye’nin rekabetçiliği açısından daha iyi olabilirdi. Ama bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı çıkışlar ki şu anda bizde risk yaratıyor" diye konuştu. Ani çıkan kur nedeniyle maliyet yapamadıklarını vurgulayan Büyükekşi, eskiden eğilim anketlerinde ihracatçının en büyük sorununun "kur" olarak çıktığını, şu anda ise "enerji maliyetinin" en büyük sorun olarak çıktığını söyledi.
- İhracatın büyümeye katkısı bu yıl yok
İhracatın geçen yıl Türkiye’nin büyümesine önemli bir katkı sağladığını hatırlatan Büyükekşi, bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye ihracatın verdiği bir desteğin bulunmadığını, ikinci çeyrekte de artı vermeyeceğini, çünkü ithalatın ihracattan daha fazla arttığını bildirdi.
Büyükekşi, "Bu sene ihracat büyümeye katkı sağlamıyor. Çünkü ithalat daha fazla artıyor. O yüzden biz ihracatçılarımıza swap yapmasını öneriyoruz. Swap yapması şu açıdan fayda olur. En azından yaptığı faaliyetten para kazınıyorsa ihracatçı bir spekülatif artış veya düşüşten etkilenmez" şeklinde konuştu.
- İhracat revizyonu konusunda 3-4 senaryo üzerinde çalışılıyor
Kurun yükselmesinin ihracata biraz daha yönelme ve dolayısıyla ithalata karşı biraz fren oluşturacak diye düşündüğünü kaydeden Büyükekşi, yılsonu ihracat hedefinin tutmayacağı konusunda şu anda 3-4 senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Aslında mal ihracatında olumsuz bir geriye gidiş olmadığını, İran’a yapılan külçe altın ihracatı düştüğü için ihracatta düşüş varmış gibi görüldüğünü ifade eden Büyükekşi, aslında kayıtlarda ihracat gibi gözükse de altın ihracatının Türkiye ekonomisine olumlu bir katkısının bulunmadığını bildirdi.
Ağustos ayında fabrikalar bakıma alındığı için tüm aylarda birinci sırada olan otomotiv ihracatının Ağustos aylarında biraz geriye düştüğünü kaydeden Büyükekşi, Türkiye’nin otomotiv ihracatının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.
Otomotiv sektöründe önemli beklentilerinin bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, sektörün Ağustos ayındaki ihracat artışının yüzde 18,6 düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Büyükekşi, "Otomotivde işler kötüye gitmiyor, tam tersi çok iyiye gidiyor, inşallah daha da iyiye gidecek" değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı