Son günlerde ekonomide en çok konuşulan konulardan biri de Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşları. Dünya global bir hal aldığı için Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşları tüm ülkeleri ilgilendiriyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde Ticaret Savaşları: Söz Çin Tarafında başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Ticaret Savaşlarını, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Konsolosu Liu WEIGUO'dan dinledik.
Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaejing, ticaret savaşlarını kendilerinin başlatmadığını belirterek, ABD’nin yalnız kendileriyle değil tüm dünyayla ticaret savaşına girdiğine dikkat çekti.
Çin’in savaş istemediğini söyleyen Ni Xiaejing, “Ticaret savaşlarının kazananı yoktur. Hatta başka ülkeler de bundan zarar görebilir. Çin savaş istemiyor. ABD’nin yaptığı DTÖ’nün kurallarına aykırı. Bir savaşta neden olması gerekir. Ama biz neden göremiyoruz. Ama karşı önlemimizi de aldık. Aldığımız önlemlerle ABD’ye karşılık veriyoruz. Biz istişare ve diyalog yoluna girilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaejing, Çin’in, 2001’de Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye olduğunu belirterek, “Dünya kurallarına uygun gidiyoruz. Çin ekonomisi yıllık yüzde 9.5 büyüdü. 700 milyon insanı fakirlikten kurtardık. Çin 2017’de ihracatta 1. olurken, ithalatta 2. konumda. 120 ülkenin en büyük ekonomisine sahibiz” dedi.
“SHANGAY'DAKİ İTHALAT FUARINA KATILMALISINIZ”
Kasımda Shangay’da ithalat fuarı olacağını söyleyen Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaejing, “Karşılıklı kazanmak istiyoruz. Bu fuara sizlerin de katılmasını istiyoruz. 2017 yılında Türkiye 3.6 milyar dolar ihracat yaptı. İhracatında yüzde 30 artış sağladı. 21.9 milyar da ithalat yaptı. İthalatı ise yüzde 8 arttı. İhracatınız daha fazla artıyor. Seneye Türkiye deki fuarlara Çinli firmaların katılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaejing, Türk firmalarına e-ticaret alanında iş birliği yapmalarını tavsiyede bulunarak konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çin’de e-ticarette 500 milyon insan alışveriş yapıyor. 1.2 trilyon dolar işlem hacmimiz var. E-ticaret alanında iş birliği yapabiliriz. Çin’e mal sattığınızda uzun vadeli iş birliği kurmalısınız. Maden, kuru incir, bal, zeytinyağı, kiraz, kuru mevye gibi ürünler potansiyele sahip ürünler. Çin dünyadaki tüketimin yüzde 25’ini yapıyor. Çin reform yapmaya gelişmeye açık bir ülke. Ekonomik savaşlardan dolayı küresel zorluklar yaşanacak. ABD-Çin arasında 560 milyar dolar ticaret hacmi var. 280 milyar dolar ABD açık veriyor fakat ABD şirketleri Çin’de yılda 400 milyar dolar kazanıyor. Çin önümüzdeki 5 yıl yılda 10 trilyon dolar ithalat yapacak. Biz dünyaya sadece ihracat yapmıyoruz. Ayrıca ciddi şekilde dünyadan mal alıyoruz.”
Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı