Merter Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (MESİAD) 30. yıl etkinliğinde konuşan Bakan Bolat, ihracatçılar için önemli bir duyuru yaptı. Eximbank ve ticari bankalardaki ihracat reeskont kredilerinin günlük limitinin 10 kat artırılarak 3 milyar TL’ye yükseltildiğini açıklayan Bolat, önümüzdeki hafta yeni bir müjde geleceğinin de sinyalini verdi.
Bakan Bolat, göreve başladığı 16 ay boyunca sahada olmanın ve ilgili tüm sektörlerle yakın iletişimde bulunmanın önemine dikkat çektiğini vurgulayarak, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörünün son bir yılda küresel pazar daralması nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğini ifade etti. Ancak bu süreçte bakanlık olarak sektörle yakın iş birliği içinde olduklarını belirtti.
Tekstil ve Konfeksiyonun Türkiye Ekonomisindeki Önemi
Konuşmasında tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye sanayisinin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Bolat, Osmanlı’dan bugüne uzanan bir geçmişe sahip bu sektörün özellikle 1980’li yıllarda büyük bir atağa kalktığını belirtti. Türkiye’nin tekstil sektöründe üretim ve ihracat üssü haline geldiğini dile getiren Bolat, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin bu alandaki liderliğinin Türkiye’ye geçtiğini söyledi. Bolat, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 37-38 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olduğunu ve bu alanda daha alınacak çok yol bulunduğunu ifade etti.
"İç Talepteki Düşüş Satışları Yavaşlatabilir"
Küresel pazar daralması ve Türkiye’deki enflasyonla mücadele politikalarının iç talepte yavaşlamaya neden olabileceğini ifade eden Bolat, ancak bunun geçici bir durum olduğunu ve ilkbaharda faiz oranlarının düşmesiyle birlikte satışların yeniden artacağı öngörüsünde bulundu. Bakan Bolat, özellikle ABD ve AB pazarlarındaki durgunluğun da geçici olduğunu ve bu pazarların toparlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ihracatında artış beklediklerini belirtti.
Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilir Üretim Destekleniyor
Bolat, konuşmasında yeşil ekonomiye uyumun önemine değinerek, bakanlık olarak bu alanda firmalara destek sunduklarını açıkladı. Yeşil ekonomiye uyum sağlayan firmalara Eximbank kredileri ve TÜBİTAK destekleri sağlanacağını belirten Bolat, ayrıca firmalara 10 milyon TL’ye kadar hibe desteği verileceğini söyledi. Yeşil ekonomi ve sürdürülebilir üretim programlarına öncelik verildiğini ifade eden Bolat, tekstil ve hazır giyim sektörünün bu konuda önemli adımlar atmasını beklediklerini belirtti.
Yeni Pazarlar ve Fuar Destekleri ile İhracat Artışı Hedefleniyor
Batı ile Rusya arasındaki gerilimin Türkiye’nin ihracatında bazı zorluklara neden olduğunu ifade eden Bolat, ancak bu tür dalgalanmalara karşı yeni pazar arayışlarının devam ettiğini belirtti. Bakanlık olarak ihracatçıların her zaman yanında olduklarını dile getiren Bolat, ihracat reeskont kredisi limitlerinin artırıldığını ve önümüzdeki hafta yeni bir destek paketinin açıklanacağını söyledi. Ayrıca, Texhibition ve İFCO gibi fuarların prestijli fuar statüsüne kavuşması için çalışmalar yürüttüklerini ve bu fuarlarda destek limitlerinin %70’e çıkacağını müjdeledi.
MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç: "Merter’i Modanın Merkezi Haline Getireceğiz"
Merter Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Oruç, Merter’i modanın merkezi haline getirmek için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Oruç, ticaretin şeklinin değiştiğini ve bu değişime ayak uydurarak nitelikli ve marka değeri olan ürünler üretmeye odaklanacaklarını belirtti.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 2023 yılı verilerine göre katma değer ve istihdamda birinci, üretim ve ciroda ise ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti. Markalaşmanın ve yenilikçi hikayeler yazmanın önemine değinen Öksüz, sektörün küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı