Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un sulak alanlarında yaşayan "Hirudo Verbana" sülük türünün alternatif tıpta kullanıldığını söyledi.
Bafra ile 19 Mayıs ilçelerinde sülük üretimi yapıldığını vurgulayan Güven, dünyada tıbbi sülük olarak bilinen ve alternatif tıpta kullanılan sülüklerin kilogramının yaklaşık bin dolar civarında olduğuna işaret etti.
Geçen yıl Samsun'dan Güney Kore ve İsviçre'ye 25 kilogram sülük ihracatı yapıldığını bildiren Güven, şöyle konuştu:
"Bunun karşılığında 22 bin dolar gelir sağlandı. Yani kilogramı 800 ile bin dolar arasında. İyi bir değere sahip olması nedeniyle sülük üretimi yapmak isteyen kişi sayında artış var. Bunların üretim sahalarını tek tek denetliyoruz, uygun alanlarda üretim yapanlara izin vereceğiz. Tıbbi sülüklerin üretiminin artmasının Samsun'un ihracatına ciddi derecede katkı sağlayacağını düşünmekteyiz."
Tedavide kullanılan 15 sülük türünün 4'ü Türkiye'den
Bölgedeki tek ihracat izni olan sülük üreticisi Muhammet Şen ise sülüğün, romatizma, eklem, göz, kulak ve burun rahatsızlıkları ile felçli hastalarda kullanılabileceğini belirtti.
Dünyada yetişen 15 bin sülük çeşidinden sadece 15'inin tıp tedavisinde kullanılabildiğini ifade eden Şen, "Tedavide kullanılan 15 sülük türünün sadece 4'ü Türkiye'de yetişmekte. Kızılırmak Deltası'nda yetişen Hirudo Verbana türü dünyada en çok tıpta kullanılan sülük türüdür" diye konuştu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Eroğlu de kirli kanın dışarı atılmasını sağlayan sülüğün bazı cerrahi müdahaleler sonrasında kullanııldığını anlattı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı