Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in hazırladığı 6. “Küresel Elektrik Değerlendirmesi” raporuna göre, dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrik üretimi geçen yıl 858 teravatsaat artarak rekor seviyeye çıktı. Bu artış, 2022’ye kıyasla yüzde 49’luk bir yükselişe işaret ediyor.
Güneş Enerjisi Yükselişini Sürdürüyor
2024’te güneş enerjisinden elde edilen elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 474 teravatsaate ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte güneş, üst üste üçüncü kez temiz enerji üretiminde en büyük katkıyı sağlayan kaynak oldu. Güneşin küresel elektrik üretimindeki payı ise yüzde 6,9’a yükseldi.
Bu büyümenin yarısından fazlası Çin’de gerçekleşirken, ülkenin temiz enerji üretimindeki artış, elektrik talebindeki artışın yüzde 81’ini karşıladı. Hindistan’da ise devreye alınan elektrik üretim kapasitesi 2023’e kıyasla iki katına çıktı.
Rüzgar ve Hidro Kaynaklar Dengede
Rüzgar enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 8,1’e yükselirken, hidroelektrik kaynaklar yüzde 14,3 ile en büyük temiz enerji kaynağı olma özelliğini korudu. Nükleer enerjinin payı yüzde 9 olurken, diğer yenilenebilir enerji kaynakları ise toplam üretimin yüzde 2,6’sını oluşturdu.
Elektrik Talebi Sıcak Hava ve Yapay Zekâ Etkisiyle Arttı
Fosil yakıtlardan elektrik üretimi 2024’te yüzde 1,4 artarken, bu artışın temel nedenleri arasında küresel ölçekte yaşanan sıcak hava dalgaları ve buna bağlı artan klima kullanımı yer aldı. Eğer bu ekstrem hava koşulları yaşanmasaydı, fosil kaynaklı üretim sadece yüzde 0,2 artacaktı.
Ayrıca yapay zekâ, veri merkezleri, elektrikli araçlar ve ısı pompalarının etkisiyle 2024'teki elektrik talebi yüzde 0,7 oranında arttı. Bu oran, son beş yılın iki katı seviyesinde gerçekleşti.
Fosil Dönemi Geride Kalıyor mu?
Rapora göre, temiz enerji üretiminin önümüzdeki yıllarda elektrik talebindeki artışı karşılamada yeterli olacağı ve fosil yakıtların elektrik üretimindeki rolünün kalıcı şekilde azalacağı öngörülüyor. 2030’a kadar temiz enerji üretimindeki büyümenin, yüzde 4,1’lik elektrik talep artışını dengeleyeceği belirtiliyor.
Çin ve Hindistan gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerde yaşanacak üretim değişimlerinin ise küresel enerji görünümünü belirleyeceği tahmin ediliyor.
“Güneş, Dönüşümün Motoru”
Ember Genel Müdürü Phil MacDonald, değerlendirmesinde, güneş enerjisinin küresel enerji dönüşümünün “motoru” haline geldiğini ifade ederek, “En hızlı büyüyen ve en büyük enerji kaynağı olan güneş, artan elektrik talebini karşılamak için kritik önemde” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı