9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
4,79 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Tek çözüm, verimli üretim, katma değerli ürünler ve güçlü iş birlikleridir”

Galva Makina Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Kısacıklıoğlu, yassı çelik sektöründeki durgunluk, yüksek faiz oranları ve zayıf talep gibi zorluklarla nasıl başa çıktıklarını, sektördeki gelişmeleri ve geleceğe yönelik beklentilerini değerlendirdi. Kısacıklıoğlu, sanayicinin bu zorlu dönemi aşması için verimli üretim, katma değerli ürünler ve kuvvetli iş birliklerinin önemine dikkat çekti.

“Tek çözüm, verimli üretim, katma değerli ürünler ve güçlü iş birlikleridir”

2024 yılının ilk yarısında yassı çelik sektöründeki durgunluk nedeniyle üreticiler ve tüccarlar arasındaki fiyat farkı oldukça daraldı. Hatta bazı çelik servis merkezleri ve tüccarlar, üreticilerin verdiği fiyatların altında teklifler verdiklerini belirtti. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Keyifsiz bir dönemden geçiyoruz. Finansal kaynaklar pahalı, faizler yüksek ve talep zayıf. İnsan kaynağı, özellikle üretim tarafında sıkıntılı, bu nedenle üretmek, finanse etmek ve satmak zorlaşıyor. Finansal kaynaklara erişimi kısıtlı olan firmalar, bu zorluklarla başa çıkabilmek için vadeli aldıkları ürünleri peşin satışla ya da stoklarındaki malı piyasa değerinin altında satarak bankadan alamadıkları finansmanı müşterilerinden sağlamaya çalışıyor. Bu durum, zaten sınırlı talep ve baskılanmış fiyatların olduğu ortamında, fiyatları daha da düşürüyor ve piyasayı daha da zorlaştırıyor, kâr marjlarını daha da sıkıştırıyor.

Her zaman yılın ikinci yarısı, ilk yarısından daha iyi olmuştur. Umarım piyasa önümüzdeki aylarda biraz toparlanır. Bizim üstün hizmetimizi ve kalitemizi muhafaza etmemiz için gereken bir kâr marjı var. Mümkün olduğunca katma değerli ürünlerimizle, bu marjımızı savunuyoruz. Aksi takdirde, yukarda bahsettiğim yöntem sürdürülebilir bir durum değil. Mutlaka belli bir anda bu sistem çöker. Ayrıca üreticiler de böyle firmalardan rahatsız olmalı. Zaten düşük olan fiyatları daha da düşürecek algısı yaratılıyor ve piyasaların toparlanmasını daha da zorlaştırıyor. Tek çözüm, verimli üretim yapmak, katma değerli ürünler geliştirmek ve güçlü iş birlikleri kurmaktır.

“Sanayiciyi korumamız gerekiyor”

İthal ürüne olan talep her geçen gün artıyor. Caydırıcı yöntemlere rağmen yerel ürünleri tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bu durum hakkında düşünceleriniz neler? Vergilendirmelerin bu yıl nihai sonuca varacağını düşünüyor musunuz?

Ben normalde serbest ticaretin savunucusuyum ve tüm dünyada serbest ticaretin uygulanmasını isterim. Ancak, mevcut durumda ülkeler pazarlarını ithalat vergileri, kotalar ve anti-damping vergileri gibi koruma önlemleriyle savunuyorsa, biz de bu duruma uyum sağlamalıyız. Aksi takdirde, Türk sanayicisi üretim yaptığı için cezalandırılmış olur. Ekonomik sıkıntılarla mücadele ettiğimiz bu dönemde, verimli ve üretken bir sanayinin varlığı çok önemlidir ve bu nedenle sanayiciyi korumamız gerekmektedir.

En büyük ticari partnerimiz Avrupa’ya galvanizli ürünlerimizi ihraç edemezken, hem Uzak Doğu'dan hem de Avrupa'dan buraya ürünlerin gelmesi mantıklı görünmüyor. Yeni vergi düzenlemesi hakkında bakanlıkta çalışmaların sürdüğü belirtiliyor ve en kısa sürede resmi açıklamanın yapılmasını umuyoruz.

 

Uzakdoğu’nun agresif satış politikası ve BDT’den gelen yassı çelik ürünleri iç piyasada gittikçe artıyor. 2024 yılının son çeyreğinde bu durumda bir değişiklik öngörüyor musunuz?

Yeni açıklanacak önlemlerle özellikle Uzak Doğu'dan gelen ürün miktarında bir azalma olacağını düşünüyorum. Ayrıca, DİR (Dahilde İşleme Rejimi) sisteminde yapılacak düzenlemeler de ithalat oranını ciddi şekilde azaltabilir.

İhracat pazarlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Talep seviyelerinde iyileşme bekleniyor mu?

Yurt dışında da faiz oranları oldukça yüksek ve bu durum yatırımları ve talebi ertelemeye neden oluyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ilk faiz indirimini gerçekleştirdi ve FED’in yıl sonuna kadar iki kez faiz indirmesi bekleniyor. Ancak, faizlerin özellikle Avrupa'daki talebi canlandıracak seviyelere gelmesi için bu indirimlerin 2025 yılı boyunca devam etmesi gerekiyor.

Geçen gün faizlerin 0.25’ten 5,25’e ne kadar hızlı çıktığına baktım.

Kabaca 16 ayda çok düşük bir seviyeden, yüksek bir seviyeye gelinmiş. Düşürme bu kadar hızlı olmayacaktır ama zaten talebin canlanması için %0.25’lere tekrar gelmesine gerek yok. Faizlerin %2 gibi bir seviyeye ulaşıp, 2025’ in sonlarına doğru ötelenmiş yatırım projelerinin hayata geçmesi beklenebilir. Bu olmadan da ihracat pazarlarındaki talep canlanmayacak gibi.

“Galva Makina bize gelecek için güç ve umut veriyor”

Katma değerli ürünlerde ihracat taleplerinin daha iyi seyrettiğini görüyoruz. Gelecek planlarınızda yeni bir yatırım hazırlığı var mıdır?

Şu an devreye almak üzere olduğumuz bir ‘multicut blanking’ hattımız var. Rulo sacları tek işlemde hem dilip hem de boy kesme işlemi yapabileceğiz. Oldukça özel bir makina. Sanayici müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu küçük ebatlı levhaları yüksek bir verimlilik ve kapasiteyle üretebileceğiz. Çizilme önleyici hava ile istif yapan bir sistemimiz olacak. Yüksek hız ve hassasiyet ile Türkiye’deki en özel makina olması için tasarladık.

Bunun yanında, yine yüksek otomasyon ve verimlilik hedefiyle tasarladığımız 6mm x 1600 dilme hattımız da 2025 ilk çeyrekte devrede olacak. Full otomatik bir paketleme hattımız da şu an imalat sürecinde. Galva Makina firmamızın varlığı ve bu firma içindeki teknolojik birikimin, üretim verimliliğimize yapacağı katkı bize gelecek için güç ve umut veriyor. 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Güney Kore’nin ham çelik üretimi ekim ayında %18,3 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma

Türkiye’nin ham çelik üretimi ekim ayında %0,7 arttı

22 Kasım 2024 Cuma

İran METAFO 2024 Fuarı yoğun bir katılımla kapılarını açtı

22 Kasım 2024 Cuma

SPK, Ereğli Demir Çelik’in bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

22 Kasım 2024 Cuma

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun