Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) 2024 yılına ilişkin çelik üretimi, tüketimi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, 2024 yılında çelik üretimi ve tüketimi artarken ihracatta önemli bir büyüme kaydedildi.
Türkiye’nin ham çelik üretimi, bir önceki yıla göre %9,4 artışla 36,9 milyon tona ulaştı. Ancak aralık ayında üretim, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %7,6 düşerek 2,9 milyon tona geriledi. Nihai mamul tüketimi ise aralık ayında %11,4 artarak 3,3 milyon tona çıkarken, yıl genelinde %0,6’lık artışla 38,3 milyon tona ulaştı.
İhracatta büyük artış
2024 yılında Türkiye’nin çelik ihracatı önemli bir yükseliş kaydetti. Aralık ayında ihracat miktar bazında %16 artarak 1,3 milyon tona, değer bazında ise %11,9 artışla 888 milyon dolara yükseldi. Yıl genelinde ise ihracat miktar bazında %27,6 artışla 13,4 milyon tona, değer bazında ise %17,7 artarak 9,7 milyar dolara ulaştı.
En büyük ithalat yarı mamulde
İthalatta da dikkat çeken yükselişler yaşandı. Aralık ayında ithalat, yıllık bazda %73,8 artarak 1,8 milyon tona çıktı. Değer olarak da %37,8’lik artışla 1,2 milyar dolara ulaştı. En büyük ithalat artışı ise yarı mamuller (%100) ve uzun mamuller (%48) kalemlerinde kaydedildi. Yıl genelinde ise ithalat miktar bazında %1,7 artarak 17,4 milyon ton olurken, değer bazında %9,9 azalarak 13,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’nin çelik sektöründeki ihracat-ithalat dengesi de olumlu yönde ilerledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023’te %56,6 iken, 2024’te %74’e yükseldi.
Suriye’de devam eden yapılanma Türk çelik sektörüne olumlu katkı sağlayacak
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan Türkiye’nin çelik üretiminde önemli bir artış kaydettiğini ve dünya çapında en büyük 8. ham çelik üreticisi olma konumunu koruduğunu belirtti. Ancak son iki yıldır dünya piyasalarında Çinli üreticilerin düşük fiyatlarla çelik satmasının sektörde baskı yarattığını ifade etti.
Yayan, özellikle Uzak Doğu ülkelerinden yapılan ithalatın artış gösterdiğini ve Türkiye’nin bu alanda daha etkili ticaret politikalarına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, Suriye’de devam eden yeniden yapılanma sürecinin 2025 yılında Türkiye’nin çelik sektörüne olumlu katkı sağlaması bekleniyor. TÇÜD, sektörün sürdürülebilirliği açısından Avrupa Komisyonu ve uluslararası kuruluşlara gerekli ticaret düzenlemelerinin yapılması yönünde çağrıda bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı