9.321,64 TRY BIST 100 BIST 100
38,18 USD USD USD
5,27 CNY CNY CNY
44,06 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,84 TRY Faiz Faiz
66,96 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,44 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,35 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.286,58 TRY Altın(gr) Altın(gr)

TCMB: Enflasyondaki Düşüş İşlenmemiş Gıda Ve Enerji Fiyatlarından Kaynaklandı

Merkez Bankası, şubat ayında enflasyonda kaydedilen düşüşün, işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklandığını bildirdi.

TCMB: Enflasyondaki Düşüş İşlenmemiş Gıda Ve Enerji Fiyatlarından Kaynaklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayında enflasyondaki düşüşün işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklandığı belirtti. TCMB, Bu dönemde, döviz kurunun gecikmeli etkilerinin azalmaya devam ettiğini bildirdi.

TCMB, "Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu"nu yayımladı.

Raporda, şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,02 azaldığı ve yıllık tüketici enflasyonunun 0,80 puan düşüşle yüzde 8,78 olduğu anımsatıldı.

Enflasyondaki düşüşün işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklandığı belirtilen raporda, bu dönemde, döviz kurunun gecikmeli etkilerinin azalmaya devam ettiği, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunun bir miktar yükseldiği, ana eğilimlerin ise sınırlı miktarda iyileşmeye devam ettiği kaydedildi.

Kira enflasyonu son 6 yılın en yükseğinde

Bu dönemde temel mal ve hizmet gruplarının katkılarının bir önceki aya göre nispeten yatay seyrederken alkollü içecekler-tütün grubunun katkısında 0,08 puanlık bir artış gerçekleştiği ifade edilen raporda, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sınırlı da olsa devam ettiği gözlenmiştir. Bu dönemde, Türk lirasındaki birikimli değer kaybı etkilerinin hafiflemesine bağlı olarak temel mal grubu eğilimindeki yavaşlama sürerken, hizmet grubunda ana eğilim bir miktar yükselmiştir. Şubat ayında hizmet fiyatları yüzde 0,59 artarken grup yıllık enflasyonu 0,10 puan düşüşle yüzde 9,06 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon, haberleşme ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Kira yıllık enflasyonu yüzde 8,02 ile son altı yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Lokanta-otel grubu yıllık enflasyonunda bir miktar iyileşme gözlense de yüksek seyir korunmuştur. Diğer hizmetler grubunda fiyat artışları sigortacılık, sağlık hizmetleri ile bakım-onarım hizmetlerine ilişkin kalemlerde gözlenmiştir."

Dayanıklı mal grubunda otomobil fiyatlarındaki yüksek oranlı artışın dikkati çektiği, mobilya fiyatlarının ocak ayındaki belirgin yükselişin ardından bu dönemde de arttığı belirtilen raporda, "Böylelikle, anılan alt gruplarda yılın ilk iki ayındaki birikimli artışlar yüzde 5’e yaklaşmıştır. Giyim grubunda yıllık enflasyon yüzde 9,80 ile endeks tarihinin en yüksek düzeylerinden birine ulaşmıştır. Giyim ve dayanıklı dışı temel mal enflasyonu yukarı yönlü seyrini korurken bu grupta döviz kurunun gecikmeli etkileri hissedilmeye devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.

"Et fiyatlarında sınırlı bir azalış oldu"

Raporda, enerji fiyatlarının şubat ayında yüzde 0,56 azaldığı, bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kazancına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 2,32 azalışın belirleyici olduğu kaydedildi. Raporda, şu tespitlere yer verildi:

"Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 2,86 puanlık azalışla yüzde 8,83 gerilemiştir. Bu gelişmede ocak ayında oldukça yüksek artış kaydeden işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme belirleyici olmuştur. Özellikle sebze fiyatlarındaki düşüşle taze meyve ve sebze grubunda yıllık enflasyon yüzde 9,83’e gerilemiştir. Bunun yanında yakın dönemde alınan tedbirlerin katkısıyla kırmızı et fiyatlarında sınırlı bir azalış izlenmiştir. Diğer taraftan bakliyat fiyatlarındaki artışlar hız kesmeden devam etmiş, bakliyat grubunda son bir yıllık dönemdeki fiyat artışı yüzde 16 seviyesine ulaşmıştır. Bu gelişmelerle, işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu belirgin bir düşüşle yüzde 8,89 gerilemiştir."

"Maliyet yönlü baskılar hafifledi"

Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının şubat ayında yüzde 0,20 düştüğü, yıllık enflasyonun 1,47 puan azalarak yüzde 4,47 olduğu anımsatıldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

"Şubat ayında dayanıklı tüketim malları (yüzde 1,51) dışındaki tüm alt gruplarda olumlu bir seyir gözlenmiştir. Dayanıklı tüketim mallarında mücevherat dışındaki kalemlerde ılımlı fiyat artışları kaydedilmiştir. Bu dönemde ara malı imalatı fiyatlarındaki olumlu seyirde demir-çelik ürün fiyatlarındaki düşüş etkili olmuştur. Sermaye malı imalatında metal yapı ürünlerindeki fiyat düşüşü öne çıkmıştır. Dayanıksız tüketim malları aylık fiyat artışının sınırlı kalmasında (yüzde 0,25) ise işlenmiş meyve ve sebze ürünlerine bağlı olarak gıda imalatı fiyatları belirleyici olmuştur. Sonuç olarak şubat ayında, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskılar hafiflemiştir."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bakan Bolat: ABD ile gümrük vergisi müzakereleri yapıcı ve karşılıklı anlayışla yürütülecek

22 Nisan 2025 Salı

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi

Yeşil hidrojen, Türkiye'nin cari açığını kapatmada rol oynayabilir

21 Nisan 2025 Pazartesi

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun