Bu durum, Çin'den yapılan çelik ithalatındaki artıştan kaynaklandı ve bu da kapasite kullanımının Ocak ve Şubat ayları arasında yalnızca %28'e kadar düşmesine neden oldu.
İnşaat projelerinin önemli bir malzemesi olan uzun çeliğin üretimi son dört ila beş yılda 7 milyon tondan yaklaşık 6 milyon tona düştü. Üretimdeki bu düşüşün inşaat sektörünü önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.
Ticaret Bakanlığı, geçen yıl 75 yerel çelik şirketinin faaliyetlerini durdurduğunu ve birlik içinde bu sayının bu yıl artabileceğine dair endişelerin bulunduğunu açıkladı. Yerel çelik şirketleri, Sınırda Karbon Ayarlama Mekanizması (CBAM), yüksek elektrik maliyetleri, artan günlük ücretler ve dengesiz ekonomik toparlanmanın ortasında zayıflayan satın alma gücü gibi zorluklarla birlikte Çin'in ucuz çeliğiyle rekabet etmekte zorlanıyor.
CBAM, AB ülkelerine ürün ihraç ederken tarife dışı engellerden kaçınmak için işletmeleri daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya teşvik ediyor.
Dernek, uzun çelik ve filmaşin de dahil olmak üzere Çin çelik ürünlerinin ihracatının Ocak ve Şubat aylarında yıllık %37,5'ten fazla artışla 15,9 milyon tona yükseldiğini gözlemledi. Bu arada Tayland'ın Çin'den yaptığı çelik ithalatı aynı dönemde yıllık %18 artışla 244.000 tona yükseldi.
Hindistan'ın önde gelen çelik üreticisinin bağlı kuruluşu Tata Steel (Tayland) Plc de, ekonomik yavaşlamanın ortasında Çin'in Güneydoğu Asya'ya sürekli olarak ucuz çelik ürünleri satması konusundaki endişelerini dile getirdi.
Şirketin başkanı ve genel müdürü Tarun Kuma Daga'ya göre, geçen yıl Çin'den yapılan düşük maliyetli ithalat %39 artışla 1,47 milyon tona yükseldi ve bu durum Tayland, Endonezya ve Vietnam dahil ASEAN üyelerini etkiledi.
Bu zorluklara rağmen dernek, hükümet bütçesi harcamaları, turizm endüstrisindeki toparlanma ve beklenen ekonomik iyileşme dikkate alındığında Tayland'ın çelik tüketiminin bu yıl 16,3 milyon tonu aşarak önceki yılın toplamını aşacağını tahmin ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı