8.885,00 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,67 TRY Faiz Faiz
74,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,79 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,44 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.023,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

TAV İnşaat'ta Borç Krizi Büyüyor

Bankalarla borç yapılandırması için masaya oturan TAV Grubu'nun iştiraki TAV İnşaat'ta ortaklar arasında anlaşmazlığın devam ettiği öğrenildi.

TAV İnşaat'ta Borç Krizi Büyüyor

Şirkette halen Tepe Grubu’nun yüzde 40, Hamdi Akın’ın Başkanı olduğu Akfen Holding’in yüzde 40 ve Sani Şener’in kurduğu Sera İnşaat’ın da yüzde 20 hissesi bulunuyor. Şirketin toplam borcunun ise yaklaşık 350 milyon dolar olduğı belirtiliyor.
Edinilen bilgiye göre, Akfen tarafı yüzde 40 ortaklığı bulunan şirketin yönetiminde yer almadığını belirterek borçlarda imzası olmadığı için yapılandırmada taahhüt altına girmek istemiyor. Tepe Grubu ise vakıf şirketi oldukları teziyle yine borç yapılandırmasında taahhütte bulunmuyor.
Bankacılık çevreleri Türk Ticaret Kanunu’nun 553’üncü maddesine vurgu yaparak şirketlerin kurucuları, yönetim kurulu üyeleri, yöneticilerinin şirkete, pay sahiplerine ya da şirket alacaklarına karşı vermiş oldukları zararlardan dolayı sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Konuyla ilgili aralık ayında Hürriyet’e konuşan taraflardan TAV CEO’su Sani Şener TAV İnşaat’ta Akfen Holding’in ortaklıktan ayrılacağını söylemiş, bankalarla yürütülen yeniden yapılandırma müzakereleri kapsamında Akfen Holding’in hissesini Sera İnşaat’a devredeceğini belirtmişti. Şener, Sera İnşaat’ın da buna karşılık İDO’daki yüzde 10 hissesini Akfen Holding’e vereceğini öne sürmüştü. Akfen’in patronu Hamdi Akın ise hisse devirlerinin kesinleşmediğini masadaki formüllerden biri olduğuna dikkat çekmişti. Öte yandan Akfen Holding, haziranda hisselerini Gazelle’ye devretmek istemiş ancak bu devir ortakları tarafından kabul görmemişti.


GRUPLAR ZARAR GÖREBİLİR

TAV İnşaat, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki havalimanları dahil başta Ortadoğu ülkelerindeki havalimanı projeleri olmak üzere bugüne kadar 21 milyar doların üzerinde projeyi gerçekleştiren bir firma olarak dünyanın önde gelen altyapı şirketleri arasında gösteriliyor. Şirketin son dönemde özellikle Ortadoğu’daki projelerden alacaklarını alamadığı ve zor durumda olduğu bu nedenle de bankalarla yeniden yapılandırma için bir yıldır müzakere yürüttüğü biliniyor.
Görüşmelerin bir süredir devam ettiğini hatırlatan analistler ortakların kısa sürede bir anlaşmaya varamaması durumunda büyük projeler yürüten hissedar grupların zarar görebileceğine dikkat çekmişti.
Hürriyet'e konuşan ortaklardan Sani Şener, “İşlerin durduğu, şirkette karar alınamadığı yönündeki söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Bu bir yıllık süreçte de karar almaya devam ettik, projelerimizi tamamladık. Hatta son olarak daha önce gerçekleştirdiğimiz Katar Havalimanı projesinin 750 milyon dolarlık ek yatırım projesini de biz aldık. İşlerimizi yürütüyoruz. Ortadoğu’daki projelerden kaynaklanan alacaklarımızı da alma konusunda süreç başladı. Yaklaşık 300 milyon dolarlık alacağımız var. Bunun 150 milyon doları için yargı süreci lehimize sonuçlandı. Tahsilata başladık. Diğer alacaklarımızı da almak üzere süreç devam ediyor. Türkiye’de de yeniden yapılandırma müzakerelerinde sona yaklaştık, anlaşmak üzereyiz” demişti.


KONUNUN ÇOK TARAFI VAR

TAV İnşaat’ın bir diğer ortağı Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise, konuyla ilgili şunları söylemişti: “TAV İnşaat’ın bankalara olan borcu nedeniyle bir süredir görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konunun birçok tarafı var. Masada 6 banka var, hissedarlar var ve çok çeşitli senaryolar, öneriler görüşülüyor. Şu anda alınmış bir karar yok. Her gün, her saat farklı bir çözüm önerisi masaya geliyor ve fikirler değişiyor. Ortaklık yapısında bir değişiklik yapılması da, Akfen’in TAV İnşaat’taki hisselerini devretmesi ve Sera İnşaat’ın İDO’daki hisselerini devretmesi de bu senaryolardan biri. Ancak şu anda alınmış bir karar yok.”

TAV İNŞAAT ORTAKLARI

Akfen Holding: Bugüne kadar 5 kıtada, 350 projeyi hayata geçirdi. Halen iştirak şirketleri ve süren projelerinde 6500 kişiye istihdam sağlayan Akfen Holding, inşaat, enerji, liman işletmeciliği, deniz taşımacılığı ve gayrimenkul olmak üzere birçok alanda faaliyetleri bulunuyor.
Tepe Grubu: Bugüne kadar 13 milyon metrekareden fazla projeyi tamamlayan Tepe Grubu’nun da 17 farklı ülkede, altyapıdan, konuta, endüstriyel tesislerden, alışveriş merkezlerine kadar birçok farklı alanda süren projeleri bulunuyor.
Sera Grubu: Bugüne kadar 1.5 milyon metrekarelik alt ve üstyapı inşaat projesini tamamlayan Sera Grubu, inşaat havacılık, deniz yolu taşımacılığı ve araş muayene istasyonları alanında faaliyet yürütüyor.


Hürriyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Blastr ve Knauf Interfer, sürdürülebilir yeşil çelik üretimi için işbirliği yaptı

23 Ekim 2024 Çarşamba

Navlun tarifelerinde keskin düşüş: Türk ihracatçıları zorlu bir sürece giriş yapıyor

18 Ekim 2024 Cuma

OYAK Çimento, Ünye Limanı İşletmeciliği İhalesini kazandı

18 Ekim 2024 Cuma

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül

14 Ekim 2024 Pazartesi

Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk 9 ayında %1,5 arttı

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun